Nyheter
Så kan apoteken göra vården mer effektiv
Publicerad: 7 juli 2016, 11:23
Ann Carlsson, Heidi Stensmyren och Göran Stiernstedt på plats i Almedalen.
Bättre läkemedelsanvändning ska förstås vara apotekens paradgren. Men för att verkligen lyckas krävs nya digitala tjänster i samarbete med primärvården, enligt en namnkunnig Almedalspanel.
Ämnen i artikeln:
Apoteket ABAnn Carlsson, vd för Apoteket AB, mötte Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren och utredaren Göran Stiernstedt i en panel på Apotekets seminarium i DN:s tält. På önskelistan hade hon ett närmare samarbete med primärvården, för att farmaceuterna ska kunna använda sina kunskaper om läkemedelsanvändning bättre. Och effektivare.
Att som i dag gå undan och ringa upp den förskrivande läkaren under tiden som kunden sitter och väntar på apoteket är kostsamt för apotekskedjorna och tidsödande för kunden.
– Det är heller inte vad kunden önskar, sa Ann Carlsson.
Heidi Stensmyren var som alltid noga med att påpeka att även om farmaceuter på apotek är kunniga så har de dubbla roller, som rådgivare och säljare. Därför vill hon heller inte integrera apoteken i journalsystemen.
– Vi är redan ganska många kockar i det systemet. Men vi vill ha strukturerad återkoppling om patientens läkemedelsanvändning, gärna digitalt, sa hon.
Och apotekens information får gärna landa direkt in i journalen. Liksom data från patienten, anser Heidi Stensmyren.
Även utredaren av vårdens effektivitet, Göran Stiernstedt, efterlyser enkla kontaktvägar mellan vården och apoteken. Själv konstaterar han att under sin tid som sjukhusläkare hade han oftast direktkontakt med öppenvårdsapoteket på sjukhuset när han skickade en patient dit.
– Det handlar om personliga relationer. Och det handlar om att snabbt kunna förmedla information och snabbt få ett svar. För då sparar du in ett besök i hälso- och sjukvården. Det är effektivitet, konstaterade han.
Ann Carlsson ser många goda exempel på dessa relationer lokalt.
– Men min önskan är att vi arbetar så i hela systemet. Vi behöver speeda upp tempot kring hur vi hjälper folk via tekniken. Och vi behöver vara fler som möter upp i samma it-miljö, sa Ann Carlsson.
CHARLOTTA KJELLBERG