Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så kan primärvården locka fler läkare

Publicerad: 14 februari 2014, 11:22

Mindre administration för läkare och garantier för kontinuerlig fortbildning är ett par av de åtgärder som Svenska Distriktsläkarföreningen vill se.


Det bör gå 1 500 listade patienter per allmänläkare, anser Svenska Distriktsläkarföreningen. För att det ska uppnås saknas 1 500 läkare.

I dag har inget landsting någon plan för att uppnå det målet, konstaterar Distriktsläkarföreningen som nu presenterar sex åtgärdspunkter för att få en fungerande bemanning i primärvården och för att patienter ska kunna erbjudas fasta läkarkontakter.

– För att lösa det här krävs en nationell samordning från regering, myndigheter och landsting. Enskilda landsting klarar inte av att lösa det här själva, säger Ove Andersson, ordförande i Distriktsläkarföreningen, till Dagens Medicin.

Här är åtgärderna som Distriktsläkarföreningen anser krävs.

1. I genomsnitt behövs en allmänläkare per 1 500 listade personer. Det bör vara ett tydligt nationellt mål att mer konkret arbeta mot.

2. Krav på att det utvecklas en nationell planerings- och prognosfunktion för bemanning och kompetensförsörjning i svensk sjukvård. Funktionen bör följa upp utvecklingen och diskutera åtgärder med huvudmännen.

3. Det behövs en utökning av antalet ST-tjänster inom allmänmedicin. Rekryterande verksamheter måste ha ett bra och kvalitativt utbildningsklimat.

4. Maximera läkares tid med sina patienter genom att minska administrationen och registreringsbördan. Det behövs även mer användarvänliga IT-journalsystem.

5. Alla fungerande internationella system med en fast läkarkontakt är byggda på mångfald av små nära läkarmottagningar. Därför behövs en fortsatt utveckling mot större mångfald av vårdgivare.

6. Alla specialister i allmänmedicin i primärvården behöver garantier om kontinuerlig fortbildning.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev