Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så kapar du elräkningen

Publicerad: 24 oktober 2007, 08:02

Nu stiger elpriset. Många räknar med fördubblat rörligt pris nästa år och regeringen höjer elskatten. Men det går att sänka sina elkostnader.  Privata Affärers skribent ger dig tipsen.


Det kan i dag skilja upp emot 1 500 kronor mellan det sämsta och det bästa priset om du jämför ett rörligt elavtal med ett ettårsavtal.

Den skillnaden kan bli ännu större nästa år. Det finns stor risk att elpriset stiger, av tre olika anledningar.

- Regeringen föreslår i budgeten höjd produktionsskatt på vattenkraft med en halv miljard kronor och på kärnkraft med en miljard kronor.

- Marknaden räknar med höjt grundpris på grund av att mängden vatten i de svenska och norska älvarna blir mer normalt efter vårens och sommarens stora volymer, något som har pressat priset det senaste halvåret.

- Priset på utsläppsrätter förväntas också stiga, vilket ytterligare ökar trycket på nästa års elpris.

Under sommaren har spotpriserna på el, som följer förändringarna på kraftbörsen, varit nere i 25 öre per kilowatttimme. Men branschen räknar med priser upp emot 50 öre vid årsskiftet för dem som har rörligt elpris. Och då är inte en eventuell höjning av elskatten inräknade.

– Det är bara kring 10 procent av elkunderna som har rörligt pris. För de resterande blir det i början inga stora förändringar, säger Bo Källstrand, vd för branschorganisationen Svensk Energi.
men förr eller senare kommer höjningen. Så det finns all anledning att se till så att den smällen blir så lindrig som möjlig.

Det viktigaste rådet är att göra ett aktivt val. Då slipper du det tillsvidareavtal som du har om du inte gjort någonting sedan avregleringen.

– Tillsvidarepriset blir i längden dyrast därför att de avtalen saknar ett tak, säger Bo Hesselgren, vd för Konsumenternas Elrådgivningsbyrå.

Om man sedan ska byta ut tillsvidareavtalet mot rörligt eller bundet avtal är inte lika lätt att svara på.

– Hittills har den som haft långt avtal tjänat på bundet pris, eftersom elpristrenden under flera år har varit stigande, säger Bo Hesselgren.

En anledning till att priserna ökade 2005 var att utsläppsrätter infördes då.

Det finns elavtal som är bundna upp till sex år, och de som haft så långa bindningstider har tjänat på det. Men hur det blir under de närmaste åren går inte att sia om, enligt Bo Hesselgren.

– En eventuell höjd produktionsskatt för vattenkraft och kärnkraft måste inte slå igenom på priset. Det är konkurrenssituationen och tillgång och efterfrågan som avgör, säger han.

Ett bra alternativ är börskopplade avtal. Priset är då beroende av månadsgenomsnittet på elbörsen samt elföretagets påslag. Då varierar priset månad för månad.

– Under 2007 har det varit förmånligare än att ha ett fast pris, under 2006 var det tvärtom, säger Bo Hesselgren.

Det finns nu möjlighet till mellan­former – att ta rörligt pris som aldrig kan röra sig över en viss nivå. För detta skydd får man betala lite mer än för vanligt rörligt pris. Detta kan vara det bästa alternativet för den som inte vill ta för stora risker.

När du bestämt dig för fast eller rörligt pris kan det löna sig att välja det elbolag som har bästa priset. På www.privataaffarer.se/bostad/el får du besked direkt om vilket som har lägst pris just i din situation.

Tidigare var det alltid de små uppstickarna som var billigast, men i vissa situationer har jättarna Fortum och Vattenfall konkurrenskraftiga priser.

Ett av de senaste tillskotten på marknaden är det tyska företaget Yellow Strom som i somras etablerade sig i Sverige och som lockar kunder med bra service och enkla avtal, snarare än med låga priser.

Det säkraste sättet att minska kostnaderna för el är att göra av med mindre el – som att täta fönster, isolera vinden eller byta till energisnåla hushållsapparater.

– Ta kontakt med energirådgivaren i din kommun som ger gratis råd. Hur du bäst gör beror på vilken typ av bostad du har, säger Bo Hesselgren.

Christer Fälldin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev