Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så minns vi Lars Werkö

Publicerad: 8 oktober 2009, 14:21

"En självklar auktoritet." "Han har betytt oerhört mycket." Så minns några vårdprofiler Lars Werkö. (Ny version 9/10 13.18)


– Han har ju betytt oerhört mycket för svensk hälso- och sjukvård på alla de arenor där han verkat. Som pensionär fick han ytterligare perspektiv och satte fingret precis på den ömma punkten, inte minst i etiska frågor. Det är en förlust att Lars Werkö gått bort, vi hade egentligen behövt honom i all evighet.

Det säger Barbro Westerholm, läkare, tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen och riksdagsledamot (fp), om Lars Werkös bortgång.

– Lars Werkö var en självklar auktoritet i svensk medicin och sjukvård – kanske den mest självklara. Ingen hade ett så brett perspektiv, med såväl akademiska meriter och hands on-sjukvård, som industriell erfarenhet, säger Per Gunnar Holmgren, till nyligen chefredaktör för Dagens Medicin.

Han fortsätter:

– Genom att praktiskt taget in i det sista debattera och diskutera bidrog han aktivt till sjukvårdens utveckling. Hans insatser kan inte överskattas.

Peter Aspelin, ordförande i Läkaresällskapet, säger:

– Lars Werkö är en av de allra största medicinska personligheterna som vi haft i Sverige under hela 1900-talet. Det finns ingen överman.

Han karakteriserar Lars Werkö som oerhört påläst, oberoende och orädd.

– Han hade alltid argument för sina åsikter och belade dem med referenser, oavsett ämne. För bara ett halvår sedan kontaktade han mig och ville diskutera sjukvårdens organisation. Han var intresserad av medicinsk forskning och sjukvård på ett mycket brett plan, säger Peter Aspelin.

Nina Rehnqvist, ordförande för SBU, betonar Lars Werkös ständiga och aldrig sinande engagemang för att utveckla svensk sjukvård.

– Han hade en enorm förmåga att skapa energi omkring sig. Lars Werkö hade stor integritet och verkade inom en lång rad olika positioner. Därigenom blev han en förebild för många inom hälso- och sjukvården, säger Nina Rehnqvist.

Henrik Hammar (m), regionråd i Skåne och ordförande för sjukvårdsdelegationen inom Sveriges Kommuner och Landsting, träffade Lars Werkö redan som litet barn.

– Han besökte oss i Skåne vid ett antal tillfällen eftersom min morfar Hilding Berglund var lite av en mentor för Lars Werkö.

Under de senaste åren har kontakterna mellan Henrik Hammar och Lars Werkö varit glesare.

– Men jag har följt det han sagt genom hela livet. Det är en stor man inom svensk hälso- och sjukvård som gått bort. Lars Werkö symboliserar den gamla skolan – alltid med stor kunskap och stor auktoritet och ofta också lite auktoritär, säger Henrik Hammar.

Relaterat material

Läkaren Lars Werkö är död

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev