Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så mycket betalade industrin läkarna

Publicerad: 21 mars 2017, 08:59

En stor granskning visar att omkring 1 200 läkare fick i snitt 20 000 kronor var i ersättning av läkemedelsindustrin under ett år.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Bakom granskningen står Aftonbladet som också skapat en databas där det går att söka på de 1 998 läkare som under 2015 fick ersättning av totalt 66 läkemedelsbolag.

Ersättningen betaldes ut för konsultarvoden, resekostnader och hotellkostnader och under 2015 fick 1 635 personer inom hälso- och sjukvården totalt 47 miljoner kronor. Ersättningen till hälso- och sjukvårdsorganisationer, i form av donationer och sponsoravtal, uppgick till 124,2 miljoner kronor.

– Jag tycker att samarbete med läkemedelsföretag bidrar till en läkemedelsutveckling som drivs av största möjliga nytta för patienten, säger läkaren Anders Gottsäter, specialist i internmedicin, som fick 99 581 kronor av sex läkemedelsföretag, till Aftonbladet.

Av de läkare som fått ersättning av läkemedelsindustrin uppges få se det som ett problem och många poängterar att det inte handlar om att de ”får” pengar utan att de faktiskt får betalt för utfört arbete.

Andra läkare, som barn- och ungdomspsykiatern, Sven Román, är mer kritiska.

– Som läkare bör man inte få arvoden från läkemedelsindustrin. Vi har ju inte samma uppdrag. Vårt uppdrag är att tjäna patienten, medan läkemedelsbolagen är intresserade av att kränga sina mediciner. Så jag tycker det ska vara en stenhård rågång mellan dem, säger han till Aftonbladet.

Enligt tidningen fick Sven Román inga pengar från läkemedelsindustrin 2015.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News