Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så mycket spar landstinget i Stockholm på avtalet med Apoteket AB

Publicerad: 5 februari 2015, 10:32

Foto: Photos

Trots en kraftig prissänkning blir priset för dosläkemedel fortfarande betydligt högre i Stockholm än vad priset var i de anbud som nyligen vann upphandlingar i andra landsting.


Som Dagens Apotek rapporterade i går väljer Stockholms läns landsting att förlänga avtalet med Apoteket AB. I dag betalar landstinget 3,74 kronor per patient och dygn. Det nya priset som landstinget får från och med den 1 februari nästa år är 1,47 kronor.

Magnus Thyberg, chef för läkemedelsenheten i Stockholms läns landsting, uppger två skäl till att landstinget väljer att förlänga avtalet i stället för att göra en ny upphandling: Dels är landstinget nöjt med den kvalitet som Apoteket AB levererar, dels har Apoteket AB sänkt priset så att det är i nivå med dagens priser.

Men trots Apoteket AB:s kraftiga prissänkning är priset fortfarande rätt mycket högre än det bud som i förra månaden vann upphandlingen för sju landsting i Mellansverige, Sjuklövern. Där vann Svensk Dos anbud som var 47 öre per patient och dygn. Också i upphandlingen i Västra Götaland som blev klar strax före jul var priset lägre, 1,19 kronor.

Talar inte det för att ni hade kunnat få ett lägre pris om ni hade gjort en ny upphandling i stället för att förlänga avtalet?

– När vi jämför vårt pris med det pris man har fått i andra upphandlingar måste vi se till hur många patienter avtalet gäller och längden på avtalet, säger Magnus Thyberg.

Han jämför med avtalet i Sjuklövern som gäller ända fram till den 31 mars 2020, medan det förlängda avtalet i Stockholm gäller fram till och med 2018.

Han framhåller också att de upphandlingar som nyligen har gjorts i Sjuklövern och i Västra Götaland båda är överklagade och att det därför inte är säkert om de anbud som har vunnit där kommer att bli de som gäller.

Stockholms läns landsting har gjort upphandlingen av dosförpackade läkemedel tillsammans med Region Gotland.

Relaterat material

Stockholm förlänger dosavtal

Apotekstjänst begär överprövning

Sjuklövern byter dosleverantör

”Kraven var högt ställda”

Apoteket AB tar tillbaka dos i väst

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev