Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så mycket tjänar vårdens myndighetschefer

Publicerad: 26 maj 2014, 09:42

Listan över de nya lönerna för socialdepartementets myndighetschefer är klar. Dan Eliasson ligger kvar i topp men får minst löneökning. Nykomlingen Torsten Håkansta tar plats bland de högst avlönade.


Torsten Håkansta är nybliven generaldirektör för E-hälsomyndigheten. Hans lön är 102 000 kronor i månaden. Det placerar honom i det övre skiktet bland cheferna för olika myndigheter under socialdepartementets flagga. En grupp om åtta generaldirektörer har en lön över 100 000 kronor i månaden.

Johan Carlson tog över folkhälsan och han får en lön på 112 600 kronor i månaden, vilket är mer än vad Läkemedelsverkets generaldirektör får i lön och placerar honom på nummer fyra på lönelistan.

En annan i det skiktet är Läkemedelsverkets avgående generaldirektör, Christina Åkerman, som fick ett av de minsta påslagen i lönerevisionen för 2013. Dan Eliasson, generaldirektör för Försäkringskassan, har högst lön bland socialdepartementets myndighetschefer, 149 000 kronor i månaden. Men han fick också det blygsammaste påslaget i procent räknat.

Anne Holm Gulati är ny på lönelistan. Hon är generaldirektör för Myndigheten för delaktighet sedan den 1 maj i år. Regeringen beslutade att sammanföra delar av Hjälpmedelsinstitutets verksamhet med Myndigheten för handikappolitisk samordning (Handisam) och gav då myndigheten ett nytt namn.

På lönelistan finns också några tidigare generaldirektörer. Sarah Wamala var generaldirektör för Folkhälsoinstitutet. I samband med att myndigheten slogs ihop med Smittskyddsinstitutet och blev till Folkhälsomyndigheten, lämnade hon sin tjänst och finns nu på departementet.

Aud Sjökvist var tidigare generaldirektör för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, som avvecklades 2011. Hon har ett förordnande till 2015 och finns nu på socialdepartementet.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev