Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så ser branschpersoner på budgeten

Publicerad: 21 september 2015, 12:58

Foto: Photos.com

Regeringens anslag till hälso- och sjukvårdens professioner får beröm. Samtidigt saknas visioner för apoteken, enligt branschkommentarer om höstbudgeten till Dagens Apotek


I dag, måndag, presenterade regeringen budgeten för 2016. En satsning är den så kallade professionsmiljarden som är avsatt för hälso- och sjukvården. Den välkomnas av Sveriges Farmaceuter.

– Vi anser att vi är en del av hälso- och sjukvården och ser fram emot att ta del av detta, säger Kristina Fritjofsson, ordförande för förbundet.

Hon är också positiv till att regeringen inför kostandsfria preventivmedel för kvinnor under 21 år.

– Där blir det en jämlikhet över landet och kan bidra till att minska antalet aborter. Det innebär också en förenkling för farmaceuterna på apoteken. I dag har alla landsting olika regler och i och med rörligheten kan det komma in kvinnor från hela Sverige på apoteken. Det blir lättare när man får ett mer enhetligt regelverk, säger hon.

En tredje punkt som hon välkomnar är att regeringen tillför Socialstyrelsen pengar för att snabbare kunna validera kompetensen hos personal inom hälso- och sjukvården från andra länder. Hon påpekar att Sveriges Farmaceuter driver att man ska ta fram ett snabbspår för apotekare som saknar svensk yrkeslegitimation och att satsningen ligger i linje med det.

Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, anser att budgeten inte lyfter fram apoteken i tillräckligt hög grad.

– Det är bra att regeringen skriver att apoteken bidrar till en god läkemedelsanvändning, men jag tycker att det ändå står väldigt lite om apoteken och saknar något om vad regeringen har för ambition inom området, säger han.

I budgeten nämns också den tidigare aviserade apoteksutredningen.

– Sannolikt vill regeringen inte föregripa utredningen, men jag hade ändå gärna sett att man på något sätt berättar vad man vill med apoteken. Vilken uppgift har apoteken i samhället? Hur ska apoteken ersättas? Vi vill veta vad regeringen tycker i sådana frågor.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev