Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så ser den nya regeringen på sjukvården

Publicerad: 3 oktober 2014, 07:00

Stefan Löfven vill göra nationella riktlinjer för sjukvården obligatoriska, enligt regeringsförklaringen.


I dag klockan 9 avgav statsminister Stefan Löfven sin regeringsförklaring.

Han hann prata om många områden: näringsliv, arbetsmarknadspolitik, skolan och miljöpolitiken med mera innan det var dags att berätta om tankarna kring sjukvårdspolitiken.

Så här lyder Stefan Löfvens regeringsförklaring för sjukvården och välfärden:

■ Ordning och reda ska gälla i välfärden. Barn, sjuka eller gamla ska aldrig bli bedömda utifrån sin lönsamhet. Kortsiktiga vinstintressen hör inte hemma i välfärden. Vinstjakten ska stoppas.

■ Nationella kvalitetslagar för ordning och reda i välfärden införs i syfte att förbättra kvalitén och avsevärt begränsa vinsterna, samtid som mångfald och valfrihet garanteras.

■ Privata alternativ i välfärden ska inte kunna göra vinst genom lägre bemanning. En lagstiftning mot försäljningar till underpris tas fram. Den tvingande lagen om vårdval i primärvården avskaffas. Lagen om ekonomiska föreningar moderniseras så att kooperativa verksamheter har bättre förutsättningar att utgöra ett alternativ i välfärden. Lagstiftningen ändras så att möjligheterna att sälja eller privatisera universitets- eller regionsjukhus förhindras.

■ Offentlighetsprincipen och meddelarfriheten ska gälla alla aktörer som verkar inom den skattefinansierade välfärden. Företag i välfärdssektorn ska öppet redovisa sin ekonomi på enhetsnivå.

■ Svensk hälso- och sjukvård ska vara världsledande. Tillgången till professionella medarbetare, den allra senaste kunskapen och mest avancerade behandlingsmetoderna ska förbättras.

■ Dagens nationella riktlinjer ska bli obligatoriska för att säkra en likvärdig sjukvård. Principen att vård ska fördelas efter behov ska hävdas. Privata försäkringspatienter ska inte gå förbi den offentligfinansierade vårdkön.

■ En kommission för jämlik hälsa tillsätts. Arbetet för att förbättra folkhälsan stärks bland annat genom tydligare ansvarsfördelning  och bättre uppföljning. Regeringens mål är att de påverkbara hälsoklyftorna ska slutas inom en generation.

■ Allt fler unga, särskilt kvinnor, hbtq-personer och personer med funktionsnedsättning mår dåligt i dagens samhälle. Sjukvården behöver förstärkas så att det blir lättare att få hjälp med ätstörningar ångest eller depressioner. Psykiskt sjuka och personer med funktionsnedsättning ska få bättre möjlighet till vård, boende, rehabilitering och sysselsättning.

Sedan presenteras den nya regeringen som består av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Vi återkommer med vårdens ministrar.

Relaterat material

Här är vårdens nya ministrar

Stensmyren: Tungt område för sjukvårdsminister

Ribeiro: ”Bra att ministrarna kommer från olika samhällsområden"

Fler röster om regeringen

Socialstyrelsen tiger om riktlinjerna

Jämlik vård viktigast för vårdministern

Hon vill satsa på klinisk forskning

Folkhälsomyndigheten har dålig koll på folkhälsoministern

Vårdföretagarna: Slopad Lov ”hårt slag”

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev