tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så ser sjukfrånvaron ut i ditt landsting

Publicerad: 11 mars 2014, 09:11

Sjukfrånvaron bland anställda i kommuner och landsting ökar. Se hur just ditt landsting ligger till i statistiken


LB

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se


Mellan åren 2002 och 2011 minskade sjukfrånvaron, räknat i procent av ordinarie arbetstid, i såväl kommuner som landsting. Men de två senaste åren har den tidigare positiva trenden vänt, visar siffror från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. De offentliganställdas sjukfrånvaro ökar. Mellan 2012 och 2013 har sjukfrånvaron stigit från 5,0 till 5,2 procent i landstingen och från 5,5 till 5,9 procent i kommunerna.

– Att sjukfrånvaron fortsätter att öka är naturligtvis inte bra, även om nivån är låg i jämförelse med för tio år sedan. Den största utmaningen är att kvinnors höga sjukfrånvaro är ett bestående mönster, kommenterar Agneta Jöhnk, chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL, i ett pressmeddelande.

Ökningen sker dock bland både män och kvinnor. Den totala sjukfrånvaron är högst i Jämtlands läns landsting, som sticker ut negativt i statistiken med en sjukfrånvaro på 6,7 procent. Här står sjukfrånvaro på minst 60 dagar för den största delen av frånvaron. Lägst på landstingssidan är sjukfrånvaron i landstingen i Kalmar län med 4,2 procent av ordinarie arbetstid.

Örebro läns landsting går mot strömmen. Där sjönk den redovisade sjukfrånvaron från 5,4 till 5,0 procent mellan 2012 och 2013.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev