torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så ska biomedicinsk forskning förbättras

Publicerad: 25 april 2013, 07:17

Mer ingående metodbeskrivningar i forskningsarbeten och mer statistisk kontroll på de samma. Det är två åtgärder som tidskriften Nature nu sjösätter för att göra publicerade forskningsresultat mer pålitliga.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Bakgrunden är det faktum att en väsentlig del av de resultat som forskare inom livsvetenskaperna publicerar inte går att upprepa, i många fall på grund av metoder använts på felaktigt sätt.

Det här fenomenet har fått allt större uppmärksamhet på senare tid. Men nu listar redaktörerna på Nature en rad åtgärder som man hoppas ska minska problemets omfattning.

Nature kräver nu bland annat att forskare:

■ Beskriver  metodologiska parametrar  som kan innebära snedvridning (bias) av hur resultaten tolkas.
 ■ Mer ingående beskriver vissa använda reagenser, som antikroppar och cellinjer, vilka kan uppvisa biologisk variabilitet.   
 ■ På ett mer uttömmande sätt redovisar sina statistiska metoder. Nature kommer dessutom anlita särskild statistisk expertis som bedömer vissa arbeten.

Vidare kommer tidskriften att ge forskare fritt utrymme att beskriva sina metoder. Tidigare har detta varit begränsat.

Från tidskriften påpekas dock att de här åtgärderna inte kommer åt de strukturproblem som finns i forskarvärlden och som leder till att felaktiga forskningsresultat publiceras. Det här kan enligt Nature handla om att biologiska forskare ofta har dålig utbildning i statistik och att studier som bekräftar eller vederlägger tidigare resultat inte ges hög prioritet av varken tidskrifter eller forskningsfinansiärer.

Läs vår tidigare artikel där Natures chefredaktör Philip Cambpell kommenterar problematiken, se länk till höger.

Läs ledarartikel i Nature.

Relaterat material

Så kan dålig forskning motverkas

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev