torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så ska färre läkemedel slängas

Publicerad: 5 oktober 2012, 12:12

Cirka 250 ton läkemedel hamnar i hushållssopor och avlopp varje år. Läkemedelsverket har nu kommit med förslag för att minska belastningen på miljön.


Förra året fick Läkemedelsverket i uppdrag av regeringen att utreda hur andelen kasserade läkemedel kan minska med nationella åtgärder, eller om det finns andra sätt att minska miljöpåverkan. Förra året kasserades uppskattningsvis 1 500 ton läkemedel i Sverige, uppger Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Läkemedelsverket föreslår att konstruktionen av läkemedelsförmånen utvärderas liksom systemet för generiskt utbyte, för att se hur dessa påverkar att patienter får läkemedel över som kasseras. Myndigheten vill också att det ska bli lättare för folk att kasta läkemedelsavfall genom någon form av nationell lösning. Vi ska dessutom påminnas om att slänga läkemedel på rätt ställe genom en årligen återkommande informationskampanj.

Läkemedelsverket tror att kassationen kan minska om patienter får ut sin läkemedelslista om behandlingen ändras, samt att läkemedelslistan kompletteras med generiska namn.

Ytterligare förslag är att stödja användningen av startförpackningar och dosexpedierade läkemedel och att väga in miljörisker i bedömningen av om ett läkemedel ska säljas receptfritt.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev