Nyheter
Så ska journalsystemet kunna bytas bitvis
Publicerad: 24 april 2015, 09:56
– Man ska kunna skaffa nästa generation av sina programvaror utan att störa verksamheten mer än nödvändigt, säger Sabine Anspach, chef för CGM:s svenska bolag. Foto: Henrik Brunnsgård/ Bildbyrån
Vårdgivare ska kunna pussla ihop ett sammanhängande it-system av bitar från olika leverantörer. It-bolaget CGM Sverigelanserade sin uppföljare till Take Care på Vitalis.
Ämnen i artikeln:
CosmicModulärt är nyckelordet när it-system delas upp i hyggligt fristående delar som kan bytas ut var och en för sig. Syftet är inte minst att kunden – i svensk vård antagligen ett landsting – ska vara friare att välja favoritprodukter från olika programvaruföretag och ändå ska få dessa att funka ihop. Men det handlar också om att uppgraderingar ska bli mindre smärtsamma.
– Man ska kunna skaffa nästa generation av sina programvaror utan att störa verksamheten mer än nödvändigt, säger Sabine Anspach, chef för CGM:s svenska bolag.
G3 är namnet på den nya systemplattform som nu Sverigelanseras. Den kan ses som arvtagare till företagets tidigare flaggskepp Take Care – systemet som är kärnan för vård-it-systemen som används i landstingen i Stockholm, på Gotland och i Dalarna. Det är uppbyggt av en mängd separata delar, moduler, som svarar mot vårdmaskineriets olika delar och behov: patientens vårdkontakter och läkemedel, avdelningens planering och beläggning, diagnoser och procedurer, operationsplanering och så vidare. Modulerna sitter ihop via en stomme som även utomstående leverantörer är välkomna att plugga in sig i.
För dagens användare av Take Care ska det gå att föra in en ny modul i taget, så att vårdpersonalen inte ska behöva komma till jobbet en morgon och möta en väsensskild datormiljö.
– Genom att utveckla systemet gradvis, i stället för som en hel kloss, kan man behålla värdet i investeringarna som man har gjort tidigare. Man kan nå snabbare resultat och verkliga framsteg genom att utgå ifrån det man känner till, säger Sabine Anspach.
– Efter tre år kan man ändå ha bytt hela systemet om man vill, en bit i taget.
För att illustrera sin möjlighet att plugga in utomstående företags moduler nämner CGM programvaran Industry Solution for Healthcare från företaget SAP. Omvänt är det även tänkt att CGM:s moduler ska kunna användas i andra leverantörers miljöer med så liten anpassningsinsats som möjligt. I samma veva lanserar företaget nya delar för enklare anslutning av Take Care till diverse andra system, och för lättare anpassning till nya gränssnitt såsom i telefoner.
Faktaruta
Det tyska företaget CGM:s fulla namn är Compugroup Medical. Till konkurrenterna hör Cerner, som tagit över Siemens verksamhet på området, och Cambio, som är känt för sitt system Cosmic.
CGM:s tidigare flaggskeppsprodukt, som företaget själv skriver med stavningen "TakeCare", är basen i vård-IT-systemen hos landstingen i Stockholm, på Gotland och i Dalarna. CGM vill dock framhålla att den samlade vård-it-miljö som till exempel Stockholms läns landsting benämner "Take Care" även omfattar tilläggen från andra leverantörer och landstingets egna vidareutvecklingar.