Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Så ska Karolinska göra om och göra rätt

Publicerad: 1 mars 2018, 14:05

Foto: Rikard Berglund, Thinkstock

Efter oklarheterna kring konsultkostnaderna vid Karolinska universitetssjukhuset har nu sjukhuset vidtagit en rad åtgärder.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetNya Karolinska Solna, NKSStockholms läns landsting

I december 2017 fick sjukhusets internrevisor Ole Alvin i uppdrag att se över de många frågetecken som uppkommit kring inköp av externa konsulter i allmänhet och externa konsulter från Boston Consulting Group, BCG, i synnerhet. Uppdraget kom efter upprepade avslöjanden i Dagens Nyheter om höga konsultkostnader, fakturor utan specifikation och lagvidriga arbetstider.

Revisionen, samt extra uppdrag från sjukhusets styrelse, har nu mynnat ut i en rad förslag som sjukhuset redogör för i ett pressmeddelande. Bland annat ska det skapas en rutin som säkerställer att såväl jäv undviks som att fakturaspecifikationer ska finnas tillgängliga när det kommer till inköp av konsulter. Arbetstiden för anlitade konsulter ska också kontrolleras så att den är i linje med landstingets uppförandekod för leverantörer.

Sjukhuset ska även tillsätta en juridisk utredning kring de gratiskonsulter från BCG som anlitades under 2013, ett förfarande som styrelsen kallar ”direkt olämpligt”. Karolinska universitetssjukhusets styrelse har dessutom beslutat att ta fram allt underlag för konsultfakturor för åren 2011-2014 för att ”utesluta eventuella oegentligheter”.

Sjukhusdirektör Melvin Samsom har begärt att landstinget ska teckna ramavtal som är affärsmässiga för avropande part. Sjukhuset kommer också att tillsätta en så kallad compliance officer som ska se till att rutiner och processer följs. Resultatet av sjukhusets arbete med åtgärderna ska avrapporteras vid varje möte med sjukhusstyrelsen.

Relaterat material

SLL kräver pengar tillbaka från konsultbolag

KS-styrelsen kräver ytterligare åtgärder

Konsulter på Karolinska kostade 700 000 kronor

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev