Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så ska ST-tjänsterna samordnas bättre

Publicerad: 29 november 2016, 06:55

Foto: Ankara/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Det behövs mer likformig statistik och att man definierar begreppet ST-läkare en gång för alla. Det menar Socialstyrelsen som lägger fram förslag för att förbättra samordningen av ST-tjänster.


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenSKR

Det är något oklart hur många ST-tjänster som egentligen finns i landet, hur de är fördelade och därmed vilka behov som finns av specialistkompetensutbildningar.

– Problemen har legat i att vi inte vetat exakt vad landstingen siffror står för eftersom tjänsterna för ST-läkare ser olika ut. Vissa har formella ST-tjänster och andra går på vikariat, säger Karin Alfredsson, utredare och projektledare på Socialstyrelsen.

Ett annat problem är när ST-läkare gör två specialiseringar – räknas det då som en tjänst eller två? Och vilka specialistkompetenskurser behövs i framtiden?

Sådant ska nu Socialstyrelsens rapport råda bot på. Myndigheten efterfrågar en likformighet bland definitioner och efter det statistik över hur många ST-läkare som är i tjänst och hur många vårdgivarna planerar för i framtiden.

Socialstyrelsens rapport kan sammanfattas i tre punkter:

■ En arbetsgrupp ska definiera termen ”ST-läkare”.
■ Nationell statistik över läkare i vidareutbildning tas fram i samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och landets 21 landsting och regioner.
■ En sammanställning ska göras över vårdgivarnas planering för framtida ST-tjänster.

Arbetet med att definiera vad en ST-läkare egentligen är ska göras av en arbetsgrupp som Socialstyrelsen sätter ihop efter årsskiftet. Den definitionen ska vara både juridiskt hållbar och praktiskt tillämpbar.

– Det är för att vi ska ha statistik som är jämförbar. Det är en stor brist i dag. Det finns data från landstingen, men vi vet inte hur de har definierat ST-läkare, säger Karin Alfredsson.

Socialstyrelsen har även påbörjat en översyn av det nuvarande ST-rådet som är tillsatt av regeringen. Meningen är att försöka utveckla det till ett nationellt forum med helikopterperspektiv som kan ge övergripande råd till landsting och regioner och bistå i kompetensförsörjningsfrågor.

JESPER CEDERBERG

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenSKR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev