Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så tycker patienterna om e-hälsa

Publicerad: 27 april 2017, 08:39

Benny Chemnitz Nielsen.

Foto: Jens Krey

En Sifo-undersökning visar att läkare är mer positiva till hemmonitorering än såväl patienter som människor i gemen. Och mäns och kvinnors farhågor skiljer sig åt.


Ämnen i artikeln:

VitalisKol

Benny Chemnitz Nielsen vid opinionsanalysföretaget Kantar Sifo Navigare presenterade på Vitalis en undersökning kring inställningarna till hemmonitorering. I undersökningen ingick 1000 personer ur allmänheten, 100 patienter med kronisk obstruktiv lungsjukdom, kol, och 100 allmänläkare.

Resultatet visar att allmänläkarna var den grupp som var mest positivt inställd till hemmonitorering, 62 procent. Motsvarande andel för kol-patienterna var 42 procent, och för allmänheten 39 procent.

Allmänheten angav att fördelarna var att det var praktiskt och enkelt, gav kontroll över den egna hälsan och var kostnadseffektivt. De nackdelar som lyftes fram var att det fanns en oro för övervakning, datasäkerhet och att personliga hälsouppgifter skulle kunna användas av exempelvis försäkringsbolag. Andra negativa åsikter var att hemmonitorering var opersonligt och bidrog till en överdriven hälsofixering.

Närmare en tredjedel av allmänheten och närmare en fjärdedel av patienterna såg, enligt undersökningsresultatet, det som ett problem att förlora den personliga kontakten med vården.

– Om det här kommer in i en kontext med besparingar så upplevs det som negativt. ”Det är ännu en besparing, de har inte råd med min läkare och jag måste prata med en robot”, exemplifierade Benny Chemnitz Nielsen.

Så för en aktör som vill nå ut med den här typen av förändringar till allmänheten är det viktigt att kommunicera positivt och proaktivt och säga att det handlar om en förbättring, fortsatte han.

Benny Chemnitz Nielsen lyfte också fram att när det kom till de negativa aspekterna så lyfte kvinnor i högre grad fram det opersonliga, medan män i större utsträckning oroade sig över övervakning och datasäkerhet.

Han trodde innan undersökningen att alla skulle svara mer som kvinnorna och sade att en uppföljning kring männens svar skulle kunna vara att samla män i ett rum i två timmar och fråga:

– Vad är det egentligen ni är rädda för?

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

VitalisKol

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev