Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så väljer politiker apotek

Publicerad: 22 juni 2011, 11:10

27 procent av landets landstingspolitiker väljer Apoteket AB när de ska handla läkemedel. Skillnaderna mellan partierna är stora. (Ny, utförligare, version 12:39)


I Dagens Medicins stora enkät till landets landstingspolitiker ställdes frågan hur de väljer apotek efter omregleringen.

En majoritet, 62 procent, svarar att det inte spelar någon roll vem som driver apoteket de väljer, utan de går till det närmaste. Av de politiker som aktivt väljer vilket apotek de handlar sina läkemedel hos är det 27 procent som väljer den statliga kedjan. Endast en procent av de svarande väljer ett apotek som inte tillhör Apoteket AB även om Apoteket AB:s är närmare. 10 procent av de svarande uppger att de endast har ett apotek att välja på.

När siffrorna bryts ned på olika partier visar det sig att skillnaderna mellan partierna är stora. Hela 78 procent av de vänsterpartister som svarat på enkäten uppger att de väljer ett apotek som tillhör Apoteket AB, även om ett annat finns närmare. För socialdemokrater är andelen 52 procent och för miljöpartister och sverigedemokrater 28 respektive 21 procent.

Bland folkpartister och centerpartister väljer betydligt färre, 5 procent, i första hand att gå till Apoteket AB även om det innebär en liten omväg. Och bland moderater och kristdemokrater gör nästan ingen det.

96 procent av kristdemokraterna och 92 procent av moderaterna uppger att de tar det närmaste apoteket och att det inte spelar någon roll vem som driver det. Bland vänsterpartister och socialdemokrater väljer bara 13 respektive 27 procent det svarsalternativet.

Enkäten är skickad till fullmäktigeledamöter i regioner och landsting. Hälften, 873 personer, besvarade enkäten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News