Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så vill Läkarförbundet få fler allmänläkare

Publicerad: 18 juni 2014, 09:57

I en ny rapport föreslår Läkarförbundet åtgärder för att öka antalet ST-läkare inom allmänmedicin.


Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

Fler måste utbildas till allmänläkare, då bristen som i dag finns innebär sämre patientsäkerhet och arbetsmiljö vid vårdcentralerna, menar Läkarförbundet. Problemet anses vara särskilt stort i områden där invånarna har färre vårdalternativ, som ofta är fallet i glesbygd.

– Bristen på läkare ökar påfrestningarna och stressen på vårdcentralerna. När arbetsmiljön blir sämre riskerar den ordinarie personalen att behöva arbeta deltid eller söka sig därifrån och verksamheten blir mer beroende av bemanningsföretag. Inhyrda läkare kan vara nödvändigt för att alls ha några, men leder också till en sämre läkarkontinuitet med patienterna. Det är ett allvarligt problem, säger Heidi Stensmyren, Läkarförbundets ordförande, i ett pressmeddelande.

Den nya rapporten som Läkarförbundet publicerat på sin hemsida heter ”System och strategier för att öka antalet ST-läkare i allmänmedicin”. I rapporten beskriver förbundet mer ingående vilka problem inom vården bristen på allmänläkare medför, och föreslår olika insatser och åtgärder som kan göras för att öka antalet.

De insatser som i rapporten beskrivs som att ha högsta prioritet är en samordning på nationell nivå, skapande av bättre strukturer för hur landstingen organiserar specialisttjänstgöring inom allmänmedicin samt att ST-tjänster inom allmänmedicin fördelas till vårdcentraler som har en väl fungerande verksamhet.

Läs rapporten här:

System och strategier för att öka antalet ST-läkare i allmänmedicin  

ELSA TORELL

Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev