Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så vill LO stoppa vinster i vården

Publicerad: 15 januari 2013, 11:26

Samhällsbolag med begränsat vinstuttag. Det är modellen som LO föreslår för att stoppa vinster i välfärden.


I en debattartikel på DN debatt presenterar företrädare för LO och 14 av medlemsförbunden sina förslag för att begränsa vinsterna i välfärdssektorn. De inleder med att kräva ökade resurser till välfärden. De vill också se kvalitetskrav kring bemanning, arbetsvillkor och utbildning och införa offentlighetsprincipen och meddelarskydd i all skattefinansierad välfärdsverksamhet.

Företrädarna för LO föreslår att offentligt finansierad verksamhet som bedrivs i privat regi antingen ska bedrivas av ideella aktörer eller av företag i en ny bolagsform som ska kallas samhällsbolag. Sådana samhällsbolag ska ha en begränsning av vinstuttag och värdeöverföringar till motsvarande statslåneräntan plus en procent på det totala kapitalet. Men lokala politiker ska få rätt att fatta beslut om undantag och tillåta andra privata driftsformer om det finns skäl för det.

Avslutningsvis skriver LO-företrädarna att lagen om valfrihetssystem (lov) ska avskaffas. De föreslår också att ett nationellt välfärdsråd inrättas för att följa utvecklingen och föreslå justeringar i regelverket. Rådet ska bestå av arbetsmarknadens parter, riksdagspartierna och forskare.

Debattörerna skriver att deras förslag ska ”höja kvaliteten, stoppa resursslöseriet, förbättra insyn och inflytande och värna människors rätt till valfrihet och likvärdighet i välfärden”.

Men motståndarna till vinstbegränsningar har redan kommit med skarp kritik mot förslagen.

– LO öppnar en mycket destruktiv experimentverkstad för den svenska välfärden. Deras förslag innebär stopp för både valfriheten och de nyinvesteringar som behövs om vi ska klara behoven av vård och omsorg framöver, säger Vårdföretagarnas politiska chef Håkan Tenelius i ett pressmeddelande.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev