Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Säffle och Kristinehamn allt närmare ny akutverksamhet

Publicerad: 16 juni 2003, 11:51

Kampen för sjukhusen i Kristinehamn och Säffle rullar vidare. Upphandlingsunderlaget är snart klart och anbudstiden kommer att vara över sommaren.


Det är nu snart nio månader sedan den borgerliga fyrklövern tillsammans med Sjukvårdspartiet i Värmland, Siv, tog över styret i Landstinget i Värmland. Målet sedan dess har bland annat varit att återupprätta verksamhet vid de före detta akutsjukhusen i Kristinehamn och Säffle, i entreprenadform. Det är i sig ett annat av majoritetens mål - att uppmuntra olika driftsformer inom hela vården, alltså även för sjukhus.  Nedläggningarna gjordes av förra mandatperiodens socialdemokratiska majoritet för att få landstingets ekonomi i balans. Nu har Värmland bokslutets siffror i ordning.   Samtidigt är upphandlingsunderlaget för Kristinehamn och Säffle snart klart. Enligt det ska sjukhusen ha "ett utökat akutmedicinskt mottagande dygnet runt", med både öppen- och slutenvård. Men sjukhusen ska inte kunna utföra några akuta operationer eller ge högspecialiserad vård eller intensivvård, enligt landstingsstyrelsens ordförande, Catarina Segersten Larsson (m).   - Exakt vilken omfattning och vilka specialiteter det gäller kan vi inte säga förrän upphandlingsunderlaget är klart, säger hon.  Hoppas på avlastning i Karlstad  Anbudstiden ska vara över sommaren. Först då står det alltså klart vad upphandlingen kommer att kosta. Men en återupprättad akutverksamhet i Kristinehamn och Säffle kan även innebära vissa besparingar för övrig verksamhet. Som exempel nämner Catarina Segersten Larsson att ambulanstransporterna kommer att minska om akutintagen blir fler och att akutmottagningen vid Centralsjukhuset i Karlstad kommer att avlastas. Där är trycket hårt i dag - så hårt att chefen för kirurgiska avdelningen nyligen skrev till landstingsledningen och föreslog remisstvång till akuten. Det skulle gälla för alla patienter som inte kom in med ambulans. Den politiska ledningen har dock inte gått vidare med förslaget.  - Men vi kan se att akutmottagningen i Karlstad har stora problem. De strukturbeslut som fattades av förra majoriteten under förra mandatperioden behöver ruckas lite, de håller inte riktigt. Men det är i sig inte unikt, det är justeringar som alltid måste göras, säger Catarina Segersten Larsson.  Köper för mycket vård i Örebro  Den totala prislappen för ett akutmedicinskt omhändertagande i Kristinehamn och Säffle går alltså att räkna fram tidigast i höst.  - Sedan får vi ta med det i budgethanteringen, säger Catarina Segersten Larsson.  Vad kommer ni att skära ned på då i stället?

- Avtalet med Karlskoga lasarett, som ligger i Örebro läns landsting, är ungefär 30 miljoner kronor för dyrt. Vi köper för mycket vård där. Det måste vi få ordning på - det är en nyckel i budgetarbetet.  Hur långt i tid är det avtalet?

- Det är ett långt avtal. Så det blir en diskussion om hur vi kan omförhandla det.  I höst väntas även en utredning om eventuell ny hjärtverksamhet vid sjukhuset i Kristinehamn bli klar. Utredningen ska undersöka möjligheterna att börja utföra ingrepp i hjärtat med ballongvidgning i de sjukhuslokaler som nu står tomma. På så sätt skulle ytterligare verksamhet som i dag utförs av Örebro läns landsting kunna hämtas hem till Värmland, något som var en målsättning i den nya majoritetens politiska plattform, som presenterades efter valet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev