Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sahlgrenska får övervaka korridorer

Publicerad: 14 januari 2019, 07:52

Foto: Stefan Persson/Bildbyrån

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg får tillstånd att sätta upp övervakningskameror i korridorerna vid två intensivvårdsavdelningar.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSahlgrenska universitetssjukhuset

Förvaltningsrätten nekade tillstånd för kameraövervakning i de aktuella korridorerna 2017 med hänvisning till dataskyddsförordningen GDPR, men kammarrätten kör nu över beslutet och låter sjukhuset kameraövervaka korridorerna dygnet runt, skriver Göteborgs-Posten.

Kammarrättslagmannen Gertrud Forkman skriver i ett pressmeddelande att det är viktigare med fysisk trygghet och säkerhet i korridorerna än att människor ska slippa bli bevakade där.

Bilderna får dock inte spelas in eller sparas då förvaltningsrätten inte anser att sjukhuset visat att det behövs för att utreda brott eller bistå polisen. Rätten anser att kameraövervakningen i sig kan avskräcka personer att begå brott där.

Det är inte ovanligt att det blir stökigt i korridorerna vid avdelningarna när skottskadade personer vårdas där efter att ha lämnat akuten.

"Fram till oktober 2018 har polisen konstaterat att 34 skjutningar ägt rum och i stort sett samtliga drabbade har hamnat på Sahlgrenska sjukhuset", skrev sjukhuset i sitt yrkande om tillstånd.

Sjukhuset har tidigare fått tillstånd för att ha övervakningskameror vid akuten.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev