Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sahlgrenska får revisorskritik för slarv med inventarierna

Publicerad: 28 April 2008, 12:54

Var finns egentligen Sahlgrenska universitetssjukhusets alla inventarier – och vart tar de vägen när de inte behövs längre? Det har sjukhuset alldeles för dålig koll på, menar Västra Götalandsregionens revisorer.


Rutiner och instruktioner för inventering och utrangering – det vill säga när inventarier skrotas, säljs eller skänks bort – saknas eller har uppenbara brister, enligt en granskningsrapport från revisorerna.

Samtidigt konstaterar de att det handlar om mycket pengar. Sahlgrenska universitetssjukhuset investerar varje år runt 260 miljoner kronor i ny utrustning.

När granskarna gjorde stickprovskontroller på sexton inventarier i inventarieregistret fanns sju, sju var osäkra man fanns sannolikt kvar och två kunde inte hittas.

– Uttjänta inventarier representerar rätt stora värden, även då de på det ena eller andra sättet ska avvecklas. Därför är det viktigt, inte minst för förtroendet hos medborgarna, att det finns bra rutiner som är transparenta, öppna och genomtänkta, säger revisorskollegiets ordförande Ulrik Nilsson, i ett pressmeddelande.

Revisorerna föreslår bland annat att nya rutiner för registrering, inventering och utrangering av inventarier utarbetas, att ekonomer och chefer informeras om hur rapporteringen ska gå till och att de olika inventarieregistren vid sjukhuset samordnas. De vill också att rutinmässiga inventeringar över hela sjukhuset införs.

– Vi tar till oss revisorernas redovisning och kommer att förbättra våra rutiner i enlighet med deras förslag, säger sjukhusdirektör Jan Eriksson.

Läs revisorsrapporten

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev