Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sahlgrenska inför totalt rökförbud

Publicerad: 27 februari 2014, 07:50

Den som vill röka får smyga i väg utanför sjukhusområdet.

Foto: Photos.com

Första mars ska Sahlgrenska bli Sveriges första totalt rökfria universitetssjukhus. Rökning förbjuds även utomhus på sjukhusområdet.


Det betyder att de rökkurer som funnits på området tas bort. Den som vill röka får ta sig utanför sjukhusets tomtgräns. Detta är en naturlig del i den nationella strategin om ett rökfritt Sverige 2025, uppger sjukhuset i ett pressmeddelande.

– Det betyder att vi är en förebild när det kommer till hälsofrågor, vilket är helt i linje med att vi är ett hälsofrämjande sjukhus, säger Erica Sandberg, sjukhuset processledare för nätverket Hälsofrämjande sjukhus.

Målet är att erbjuda alla en ”rökfri och behaglig miljö” och motiveras bland annat av de rön som visat att rökning ökar komplikationsrisken vid operationer. Erfarenheter från andra länder, påstås också visa att helt rökfria områden är effektivare än rökkurer för att minska rökning.

Rökande patienter och personal kommer att erbjudas nikotinersättning eller läkemedel mot tobaksberoende och eventuellt remiss till tobaksavvänjning inom primärvården eller sjukhusets mottagning. Personalen kommer också, liksom tidigare, att erbjudas kostnadsfri tobaksavvänjning i grupp eller individuellt.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev