Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sahlgrenska kan få in personal från regionens administrativa kontor

Publicerad: 20 maj 2020, 11:47

Foto: Getty Images

Sahlgrenska universitetssjukhuset kan nu få förstärkning av vårdutbildad personal som normalt arbetar administrativt inom regionen. Det rapporterar Sveriges Radio P4 Göteborg. Totalt finns cirka 250 personer med vårdbakgrund anställda på koncernkontoret i regionen.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetCoronakrisen

Det var i förra veckan som radion avslöjade att vissa av de anställda på koncernkontoret i Västra Götalandsregionen hade fått en lugnare tillvaro under pandemin och ifrågasatte varför de inte kallats in i sjukvården. Bara fem av dem hade då satts i arbete inom vården.

Från regionen kom enligt radion budskapet att det inte kommit någon förfrågan från sjukhusen.

– Jag blev mållös, sa Cecilia Dahlman Eek (S) vice ordförande i Sahlgrenskas styrelse enligt Sveriges Radio när hon fick höra nyheten.

Det som framförallt fick henne att reagera var enligt radioinslaget att koncernkontorets under lång tid varit inblandad i att vaska fram vårdkunnig personal till Sahlgrenska universitetssjukhuset och att den första fråga man på koncernkontoret borde ställt sig är vad de själva kan bidra med.

P4 Göteborg rapporterar på onsdagen att arbetet med att matcha personal har intensifierat.

– Är det så att man nu upptäcker att det finns medarbetare som kan hjälpa till är det på inget sätt för sent. Det är jättepositivt om det finns folk som vill och har kompetens att stärka vården. Jag hoppas att det inte varit en överraskning för någon att det behövs mer händer i vården, säger Sahlgrenskas kommunikationsdirektör Anders Goliger till Dagens Medicin och fortsätter:

– Men om det är det så har vi nu förtydligat till koncernkontoret vad vi behöver, efter en förfrågan från dem. Det vi behöver är i princip alla kompetenser: sjuksköterskor, undersköterskor, läkare och fysioterapeuter.

Hur många som nu kan matchas mot behoven är än så länge oklart. På koncernkontoret arbetar medarbetarna med regionövergripande frågor. Det handlar till exempel om hälso- och sjukvård, regional utveckling och ekonomi.

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev