Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sahlgrenska ligger en halv miljard back

Publicerad: 28 augusti 2020, 13:13

Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU, ligger en halv miljard back så här långt i år. Detta beror enligt sjukhuset både på minskade intäkter och ökade kostnader på grund av covid-19.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSahlgrenska universitetssjukhusetCoronakrisen

– Det råder viss osäkerhet om framtiden – inte minst på grund av pandemins utveckling. Innan pandemins utbrott hade Sahlgrenska universitetssjukhuset ekonomin i balans. Vi räknar med att det väntade underskottet i år kommer att täckas av bland annat statsbidrag, säger ekonomidirektör Anders Glansén i ett pressmeddelande.

Till och med juli i år ligger sjukhusets ekonomiska resultat på minus 578 miljoner kronor. Enligt pressmeddelandet pågår en dialog inom Västra Götalandsregionen om tilläggsbudget för 2021 och fördelning av statsbidrag till sjukhusen.

SU:s budget för 2020 var 400 miljoner kronor större än för 2019. Dagens Medicin har tidigare rapporterat om att sjukhusets resultat för 2019 blev bättre än väntat. Prognosen pekade då på ett underskott på 120 miljoner kronor. Underskottet blev istället 71 miljoner kronor.

I april 2019 fattade regionfullmäktige beslut om att skriva av skulderna för samtliga sjukhus i regionen. Enligt en sammanställning som Göteborgs-Posten gjorde då handlade det om totalt 1,2 miljarder kronor, fördelat på flera sjukhus.

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev