tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sahlgrenska: Värdebaserad vård saknar stöd i vetenskapen

Publicerad: 5 december 2017, 09:16

Ann-Marie Wennberg beställde utvärderingen av värdebaserad vård. Foto: Jan Lycke, pressbild

Sahlgrenska universitetssjukhuset har låtit gå igenom 1 320 forskningspublikationer kring värdebaserad vård. Något stöd för konceptet hittades inte.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetSahlgrenska akademinKarolinska universitetssjukhusetAkademiska sjukhuset

JK


– Vi har inte hittat stöd i forskningen för att införa konceptet i hela sjukvården, säger Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör för Sahlgrenska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

2013 beslutade Sahlgrenskas dåvarande sjukhusdirektör Barbro Fridén att värdebaserad vård skulle införas som övergripande strategi för sjukhusets verksamhets- och kvalitetsutveckling. För att ro projektet i hamn anlitades konsultföretaget Boston Consulting Group som stöd. Våren 2016 fattade Barbro Fridén beslutet att projektet skulle övergå i skarp drift och att Sahlgrenska skulle omorganiseras i tematiska verksamhetsområden utifrån patientflöden och gemensamma standardiserade processer. Samma vår lämnade Barbro Fridén sitt uppdrag och omställningen pausades.

Den nya sjukhusledningen avstyrde under hösten sedan omorganisationen och i september 2017 beslutade den nya sjukhusdirektören Ann-Marie Wennberg att låta utvärdera vetenskapligheten i värdebaserad vård. Uppdraget gick till Peter Lönnroth, adjungerad professor vid Sahlgrenska akademien, Göteborgs universitet

Efter att ha granskat 1 320 forskningspublikationer och gallrat fram 45 relevanta studier konstaterade Peter Lönnroth att begreppet saknade vetenskaplig evidens. Han noterade visserligen att effektiviseringskoncept också var svårutvärderade men avrådde samtidigt från att genomföra omfattande omorganisationer baserade på värdebaserad vård.

– Men värdebaserad vård är en av flera förbättringsmetoder vi kan använda oss av, där det är lämpligt, säger Ann-Marie Wennberg.

I Peter Lönnroths rapport noteras att värdebaserad vård även implementerats vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. I det senare fallet med hjälp av samma konsultföretag som hjälpt Sahlgrenska. Samarbetet med Karolinska avbröts dock i våras till följd av kritik.

Nu väljer Karolinska universitetssjukhuset att distansera sig från konceptet värdebaserad vård. Pressavdelningen på Karolinska uppger till Dagens Nyheter att det inte stämmer att sjukhuset infört värdebaserad vård som verksamhetsmodell. Detta trots att sjukhuset fortfarande skriver om den nya tematiska organisationen under rubriken ”Värdebaserad vård”.

Läkarprofessionen har under en tid ifrågasatt vetenskapligheten i värdebaserad vård och regeringen har gett uppdraget att utvärdera konceptets evidens till Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU.

Relaterat material

Karolinska svarar om värdebaserad vård

Karolinska bryter med kritiserat konsultföretag

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev