Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sajt kan ersätta plan på smärtriktlinjer

Publicerad: 14 juni 2013, 08:00

Foto: Photos.com.

Socialstyrelsen har skrotat idén om separata riktlinjer för långvarig smärta. Nu planeras i stället någon form av kunskapsstöd.


För drygt två år sedan bestämde sig Socialstyrelsen för att stryka avsnittet om långvarig smärta ur riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar. Detta efter att ha anklagats för att ha ett alltför snävt vetenskapligt synsätt, där bara randomiserade studier räknades.

Enligt såväl experter som remissinstanser gjorde det synsättet att många smärtåtgärder i stort sett diskvalificerades, eftersom de sällan går att studera lika enkelt som till exempel läkemedel.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om en idé om att ersätta det sågade kapitlet med separata riktlinjer, se nr 13/2012. I dag uttrycker sig Socialstyrelsen dock mer svävande kring vad som var tanken när avsnittet ströks från riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar.

Nu är i alla fall planen att skapa någon form av kunskapsstöd.

Sofia von Malortie, utredare på avdelningen för kunskapsstyrning, har fått i uppdrag att ta fram ett förslag om hur Social­styrelsen kan förbättra situationen för patienter med långvarig smärta. Hon höll nyligen i ett första möte med en grupp experter för att ringa in området.
– Där framkom att det finns vissa behov av kunskapsstöd hos läkare, sjukgymnaster och andra som möter de här patienterna. Det kan också finnas behov av kunskapsstöd hos patienterna själva, säger Sofia von Malortie.
– Vi funderar på om vi skulle kunna göra någon typ av väg­ledande material. På mötet bollade vi idéer för det.

Bland dem fanns en webbportal med en ingång för professionen och en för patienter, samt en rapport om långvarig smärta liknande den som Socialstyrelsen gav ut 1994.
Hon betonar dock att inga beslut fattats och att någon tidsplan ännu inte finns.

Socialstyrelsen lämnar sannolikt ett förslag till sina chefer före midsommar och sedan återstår mycket arbete med att diskutera och formulera vad som ska göras.
– Om och när vi sedan kan sätta i gång och jobba med det här beror på hur mycket resurser vi har och på vad som annars finns på agendan, säger hon.

Björn Gerdle, professor vid Linköpings universitet, deltog som expert vid mötet. Han är glad att Socialstyrelsen äntligen gör något.
– Den här gången verkar det som att Socialstyrelsen är angelägen om att lyssna på vad vi i expertgruppen tycker. Jag tror att det här blir en bra omstart, säger Björn Gerdle.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev