Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sajt ska stoppa nätapotek

Publicerad: 7 oktober 2008, 06:54

Läkemedelsverket tar nya grepp i kampen mot försäljningen av falska läkemedel. Nu inleds en kampanj med en specialbyggd webbplats på internet. (Ny version 15.05)


Omkring 250 000 svenskar har redan köpt mediciner på internet, enligt Läkemedelsverket. Dessutom visar en opinionsundersökning att mer än en tredjedel skulle kunna tänka sig att handla.

Samtidigt säger erfarenheten att de så kallade läkemedlen som säljs oftast är verkningslösa eller rent av farliga.

- Vi ser det här som ett potentiellt folkhälsoproblem. Med den här kampanjen vill vi mota Olle i grind, säger läkaren Barbro Gerdén på Läkemedelsverkets kommunikationsenhet.

Myndighetens kampanj kretsar kring webbplatsen Crime Medicine. Först får besökare som går in på sidan se något som ser ut att vara ett internetapotek. Efter en kort stund drar en interaktiv dokumentär om farorna med att köpa illegala läkemedel i gång.

För att rätt personer ska hitta till webbplatsen kommer Läkemedelsverket bland annat att annonsera på undergroundsajten Flashback.

- Det här är platser där man kanske inte förväntar sig att stöta på Läkemedelsverket. Vi tror att vi behöver ta till det för att nå de presumtiva köparna, säger Barbro Gerdén.

Läkemedelsverkets kampanj:

Crime Medicine

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev