Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Säkrare rapportering om influensavacciner

Publicerad: 10 januari 2014, 13:26

Nationella smittskyddet börjar få ett grepp om hur många invånare som vaccinerar sig mot influensa. Elva landsting levererar nu uppgifter som avser drygt 60 procent av befolkningen.


När svininfluensan härjade som värst 2009 var den så kallade täckningsgraden en återkommande fråga. Men uppgifterna om hur många invånare som tog sina sprutor byggde endast på vissa beräkningar.

Det varken fanns eller finns någon heltäckande rapportering om vaccination mot säsongsinfluensa, som nu även omfattar svininfluensa. Sedan dess har elva landsting börjat lämna uppgifter till Smittskyddsinstitutet, som vid nyår gick upp i Folkhälsomyndigheten. I februari tillkommer ett tolfte landsting, Blekinge.

– För första gången har vi samlat in data och har nu en bra spridning geografiskt, säger epidemiolog AnnaSara Carnahan på Folkhälsomyndigheten till Dagens Medicin.

Dagens Medicin rapporterade tidigare om Smittskyddsinstitutets uppgift om att 40 procent av personer över 65 år den första december 2013 vaccinerat sig mot säsongsinfluensa. Den procentsatsen bygger på uppgifter om 64 procent av befolkningen.

– Vi har därmed bättre data än vi någonsin haft tidigare, även om alla landsting inte deltar, säger AnnaSara Carnahan.

Men varför rapporterar inte alla landsting?

– Vissa har inte möjlighet att ta fram uppgifterna, de har inga register. Det beror inte på att de sätter sig på tvären, säger AnnaSara Carnahan.

Följande landsting lämnar nu uppgifter till Folkhälsomyndigheten: Gävleborg, Jämtland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Stockholm, Värmland, Västernorrland, Västra Götaland och Östergötland.

Relaterat material

Vaccinering skyddade mot hjärtsjukdom

Influensatopp låter vänta på sig

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev