söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sålde för att ge det egna apoteket ett nytt avstamp

Publicerad: 16 september 2015, 13:09

Meningen är att Samariten ska finnas kvar, säger Anna Eriksrud, vd, som i en intervju med Dagens Apotek berättar om försäljningen av det oberoende apoteket.


I dag har Lloyds Apotek meddelat att kedjan köper den fristående aktören Apotek Samariten i Uppsala.

Civilekonomen Anna Eriksrud är vd för Apotek Samariten.

När blev det klart att ni säljer apoteket?

– Det är som med mycket annat att det är en lång diskussion och efter ett tag har man bestämt sig och då går det snabbt. Vi har lärt känna Lloyds och sett att våra värderingar överensstämmer, säger Anna Eriksrud.

Hon grundade det fristående apoteket tillsammans med apotekaren Kristina Fritjofsson år 2010. Sedan dess har apoteket expanderat, framför allt genom samarbeten med sjukvården.

Hade ni tänkt sälja företaget till en kedja när ni startade det för fem år sedan?

– Vi har växt och dubblerat vår omsättning varje år sedan starten, men man kommer till en punkt då man måste ta ett större avstamp och då tittade vi på flera alternativ. Ett var att sälja företaget till en kedja och så fick vi ett erbjudande från Lloyds som vi var nöjda med.

Så försäljningen har inte med ett svagt resultat att göra?

– Nej, det har den inte. År 2013 gjorde vi ett plusresultat på 200 000 kronor och då hade vi partihandel som en viktig del för att uppnå det. Förra året hade vi ingen partihandel och uppnådde ändå ett något bättre resultat och det är vi väldigt nöjda med. Dessutom har vi valt att investera mycket under de första åren vi har drivit apoteket och det kostar pengar. Till exempel har vi bytt it-system tre gånger.

Vad ska apoteket heta när Lloyds har tagit över det?

– Lloyds Apotek Samariten.

Vad ska du och Kristina göra nu?

– Vi ska arbeta med affärsutveckling med framför allt Lloyds som kund.

Du är i dag ordförande för de oberoende apotekens förening, Soaf. Kommer du att fortsätta som det?

– Jag har varit ordförande i två år så det är naturligt att någon annan tar över nu, likaså är det en förening för just oberoende apotek och nu tillhör vi Lloyds apotekskedja. Vi kommer därför båda att lämna Soaf.

Relaterat material

Lloyds köper Apotek Samariten

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev