fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sallad trolig smittkälla för ehec

Publicerad: 9 september 2005, 13:57

Sallad misstänks vara smittkällan till ehec-utbrottet i Västsverige. Enligt SVT Västnytt ska nu försäljningen från en grönsaksodlare i norra Halland stoppas.


Smittskyddsenheterna i Västra Götaland och Halland har efter provtagning starka misstankar om att grönsaksodlingen är källan till de pågående ehec-utbrottet.

Hittills har ett 90-tal människor smittats, enligt smittskyddsenheten i Västra Götaland, vilket troligen gör utbrottet till det största i Sverige.

Enligt Sveriges Radio Ekot har sallad även tidigare visat sig vara källan till utbrott av ehec. Salladen har då vattnats med förorenat vatten och inte sköljts ordentligt innan servering.

Tarminfektionen ehec sprids från djur till människor via just dålig livsmedelshygien eller genom direktkontakt med djur. Smittan orsakar blodiga diarréer som kan ge njurproblem.   Ehec-smitta kan förebyggas genom att undvika opastöriserad mjölk, tillaga maten väl, skölja frukt och grönsaker och genom att tvätta händerna innan matlagning och efter kontakt med djur.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev