söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Salt mat ökar risken för fetma

Publicerad: 3 november 2006, 12:22

Salt mat ökar risken för fetma Foto: Photos.com

Det finns ett samband mellan salt och fetma, visar en ny finsk studie. Orsaken är att salt gör oss törstiga, men att vatten inte längre är den naturliga törstsläckaren.


I USA steg konsumtionen av salt med 50 procent från mitten av 1980-talet till slutet av 1990-talet. Den nya studien, som är utförd vid Institutet för biomedicin i Helsingfors, visar att den ökade saltkonsumtionen i USA kan ha haft betydelse för den kraftigt ökade övervikten och fetman hos befolkningen.

– Orsaken är helt enkelt att man blir törstig av salt och dricker läskedrycker i stället för vatten för att släcka törsten, säger professor Heikki Karppanen, en av forskarna bakom studien, till Göteborgs-Posten.

Parallellt med det ökade saltintaget har konsumtionen av söta drycker ökat med 135 procent i USA från 1977 till 2001. År 2002 var antalet överviktiga och feta amerikaner dubbelt så högt som 20 år tidigare.

Studien presenteras i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Progress in Cardiovascular Diseases.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev