Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Salus Ansvar får anmärkning av Finansinspektionen

Publicerad: 22 december 2005, 12:23

Salus Ansvar Liv har brutit mot kravet att redovisa uppgifter om affärer som gjorts med andra bolag inom koncernen. Det anser Finansinspektionen som ger bolaget en anmärkning.


Finansinspektionen, FI, har under året granskat hur väl nio livbolag i sina årsredovisningar rapporterar om så kallade koncerninterna affärer. Bakgrunden är att livbolag har missgynnats i interna affärer. Genom att exempelvis ta ut höga avgifter när livbolag köper tjänster av andra bolag i samma koncern har ägarna kunnat kringgå regeln som säger att de inte får ta ut någon vinst ur livbolagen.

Finansinspektionen konstaterar att samtliga granskade bolag utom Salus Ansvar Liv, som har många läkare bland sina sparare, informerar om sina interna affärstransaktioner i sina årsredovisningar. FI uppger att Salus Ansvar Liv så sent som den 15 december helt saknade information om sina interna affärstransaktioner och tilldelar därför bolaget en anmärkning.

Bolaget uppger att man skickat in en rättad årsredovisning till Bolagsverket den 19 december. Salus Ansvar Liv anser dessutom att man uppfyllt syftet med reglerna om att redovisa internaffärer i årsredovisningen eftersom alla internaffärer har godkänts av Finansinspektionen. Bolaget hävdar därför att de fel man gjort är av ordningskaraktär.

Finansinspektionen har också granskat livbolagens styrning och kontroll av så kallade koncerninterna affärer. Finansinspektionen slår fast att endast Nordea Liv 1 hade ett tillfredsställande regelverk för styrning och kontroll av internaffärer. I övriga bolag saknades tydliga regler i olika omfattning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev