Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Salus Ansvar inför flytträtt - för nya kunder

Publicerad: 18 juni 2002, 14:53

Salus Ansvars livbolag lanserar en pensionsförsäkring med flytträtt. Men de gamla försäkringstagarna är fortfarande låsta till ett och samma försäkringsbolag.


- Vi ser det här som ett första inledande försök, säger vd Hans Karlsson.

Under det senaste året har flera stora försäkringsbolag beslutat att införa  flytträtt för sina pensionssparare. Först ut var Handelsbanken Liv, som sedan följts av bland andra Folksam och AMF Pension.

Flytträtten, som i de flesta fall är begränsad till nytecknade försäkringar, innebär att pensionsspararen kan flytta sina pengar mellan olika försäkringsbolag. Även  Salus  Ansvar har tagit intryck av debatten och inför nu en ny pensionsförsäkring med  flytträtt.  Väljer försäkringstagaren att flytta sina pengar till ett annat försäkringsbolag kommer en avgift på 0,5 procent av det sparade kapitalet att tas ut, dock minst 500 kronor.

- Syftet med avgiften är att täcka de administrativa kostnaderna, säger Hans Karlsson.

För de gamla försäkringskunderna finns fortfarande ingen möjlighet att flytta över sina pensionspengar till ett annat bolag. Enligt Hans Karlsson är någon utvidgning av flytträtten inte heller aktuell i dagsläget.

Han pekar på att flytträtten är en tekniskt komplicerad fråga och att det i dag inte finns några klara regler på marknaden. Det största frågetecknet är hur kundernas garanterade respektive icke garanterade kapital ska hanteras vid ett byte av försäkringsbolag.  Salus Ansvars  kunder är garanterade en avkastning på minst 3 procent.

Utvidgad  flytträtt är inte aktuellt
- Om  kunder flyttar med sig sitt icke garanterade kapital, riskerar detta att slå mot övriga försäkringstagare om det blir sämre tider. Eftersom vi är ett ömsesidigt bolag måste vi vara rättvisa och undvika att ge vissa fördelar på andras bekostnad, förklarar Hans Karlsson.

Men är det inte orättvist att bara  nya försäkringstagare erbjuds  flytträtt?
- Inledningsvis räknar vi inte med att det kommer att bli så stor rörlighet. Men skulle det visa sig att många väljer att byta bolag, får vi fundera på att införa en annan portfölj och kanske lägre garanterad avkastning för försäkringstagare med  flytträtt.

Trots att flera av Läkarförbundets medlemmar kritiserat bristen på valmöjligheter i  Salus  Ansvar har förbundet, som är företagets största ägare, inte några planer på att aktivt agera för en utvidgad  flytträtt.

- Det här är inte en fråga som ett enskilt bolag kan avgöra. Branschen måste utarbeta modeller och fatta beslut gemensamt med lagstiftningen som hjälp, säger Läkarförbundets avgående vd, Anders Milton.

Tidigare har det även riktats kritik mot att samtliga styrelseledamöter i  Salus Ansvars livbolag sitter på dubbla stolar eftersom de även är ledamöter i det börsnoterade moderbolaget. För att råda bot på detta ska antalet ledamöter nu utökas med ytterligare två, som ska representera kunderna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev