fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Salus Ansvar Liv vill inte att sparare behåller pensionspengarna i bolaget

Publicerad: 28 september 2005, 08:16

Salus Ansvar avvecklar sitt livbolag och 9 000 läkare hänvisas till SEB Trygg Liv.


- Vi rekommenderar alla sparare att flytta sina pengar till SEB Trygg Liv, säger Carl-Viggo Östlund, styrelseordförande för Salus Ansvar Liv.

Salus Ansvar Liv har varit till salu under fler år. Men ingen köpare har funnits till livbolaget med cirka 52000 sparare, varav knappt 9 000 är läkare. Lösningen blir nu i stället att spararna erbjuds en så kallad riktad flytträtt till SEB Trygg Liv, alltså att de får rätt att flytta sina pengar dit. Där kan de välja mellan olika former av fondsparande, se faktaruta.   Carl-Viggo Östlund, ordförande i Salus Ansvar Liv, är tydlig med att han inte vill ha några sparare kvar i sitt livbolag.

- Salus Ansvar är i ett sådant läge att det blir svårt för oss att uppfylla försäkringstagarnas berättigade förväntningar på avkastning. Vi skulle ha förutsett börsnedgången 2000-2002 bättre och med nuvarande ränteläge är vi i en besvärlig situation. Därför rekommenderar vi att alla flyttar till SEB Trygg Liv, säger han.

Men varför låter ni inte spararna flytta pengarna vart de vill?

- Då skulle vi inte få möjlighet att nå ett så här bra avtal för spararna. Genom avtalet med SEB Trygg Liv kommer spararna att kunna stärkas med 200 miljoner kronor. Utan det tillskottet skulle vi bli tvungna att dra pengar från spararna. Den som exempelvis fått besked om att det finns 100 000 på pensionskontot skulle inte få med sig hela den summan.

Minst 85 procent måste gå över  För att SEB ska lägga in de 200 miljoner kronor som krävs för att  pensionsspararna i Salus Ansvar Liv ska få de pengar som bolaget förespeglat, är villkoret att minst 85 procent av Salus-spararna går över till SEB Trygg Liv.

Salus Ansvar Liv ägs av Salus Ansvar, som i sin tur har Läkarförbundet som näst största ägare. Catarina Andersson Forsman, vd för Läkarförbundet, anser att avtalet med SEB är bra för medlemmar som pensionssparar i Salus Ansvar Liv.

- På det här sättet får de möjlighet att dra nytta av uppgången på börsen, vilket inte är möjligt i Salus Ansvar Liv eftersom bolagets utsatta läge begränsar möjligheterna att placera i aktier, säger hon.

På vilket sätt har Läkarförbundet verkat för att medlemmarna ska få flytta pengarna vart de vill?

- I styrelsen har jag arbetat för att våra medlemmar ska få en så bra lösning som möjligt och det tror vi att det här är.

Pensioner ska minskas ytterligare  Om Carl-Viggo Östlund målar framtiden i ljusa färger för spararna i Salus Ansvar Liv, är tongångarna bistrare när det gäller de cirka 8000 pensionärer som i dag får pension från bolaget. Salus Ansvar har redan minskat deras pensioner med upp till 9 procent i fjol och lika mycket i år. Även pensionärerna ska på sikt överföras till SEB. Men innan dess ska deras pensioner vara i balans, vilken beräknas uppnås först inom 24 månader. I klartext innebär det att deras pensioner kommer att sänkas igen.

- Det ser ut som vi tvingas till två sänkningar. Men med hur mycket pensionerna kommer att minskas vet jag i dagsläget inte, säger CarlViggo Östlund.

Avtalet innebär också att SEB Trygg Liv ska köpa Salus Ansvar Gruppliv, som ägs av Salus Ansvar Liv. Carl-Viggo Östlund uppger att pengarna från försäljningen ska tillfalla spararna i livbolaget.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev