Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Salus besked till de äldre: pensionen sänks fyra gånger

Publicerad: 4 oktober 2005, 12:49

Två pensionssänkningar på två år. Och ytterligare två de kommande åren. Det blir med all sannolikhet utfallet för dem som får pension från Salus Ansvar Liv.


Salus Ansvar Liv har redan sänkt pensionerna med upp till 9 procent vid två tillfällen, under 2004 och i år. I samband med att pensionärerna ska föras över till SEB Trygg Liv talar allt för två nya sänkningar inom de närmaste två åren. Totalt berörs cirka 6 000 sparare, varav ungefär 1 900 beräknas vara läkare.

- Pensionärskollektivet måste vara i balans inom 24 månader. Det kan innebära att vi måste göra ytterligare två sänkningar, säger Carl-Viggo Östlund, styrelseordförande i Salus Ansvar Liv.

Hur sannolikt är det att ni måste sänka pensionerna igen?

- Med dagens utveckling är det sannolikt.

Hur stora sänkningar räknar ni med?

- Det vågar jag inte uttala mig om.

Carl-Viggo Östlund anser att pensionärerna kommer att gynnas av att föras över till SEB Trygg Liv eftersom de då hamnar i ett större kollektiv som kan ta större risker och därmed också kan få bättre avkastning på sitt kapital.

Förutom de två sänkningar av pensionsutbetalningarna som Salus Ansvar Liv har gjort och de två man planerar att genomföra gjorde bolaget också en så kallad reallokering i början av år 2004. Reallokeringen innebar att Salus Ansvar Liv sänkte värdet på pensionsförsäkringarna med 10 procent. Detta genom att den del av pensionen som utgjordes av återbäringskapital, alltså pengar som spararna får utöver den garanterade pensionen, minskade.

Flera livbolag har sänkt pensionsbeloppen för dem som är pensionärer. Det finns också exempel på livbolag som under 2003 och 2004 aviserade reallokering av pensionskapital som man sedan inte behövde realisera eftersom placeringarna utvecklades bättre än förväntat när börsen steg. Därför är det svårt att jämföra vilket bolag som har försämrat mest för sina pensionssparare.

- Salus Ansvar är inte ensamt om att ha sänkt pensionsbeloppen. Sju andra försäkringsbolag har genomfört sådana sänkningar, varav minst fyra bolag har sänkt fler än en gång, säger Göran Ronge, aktuarie vid försäkrings- och marknadsrisker vid Finansinspektionen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev