Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Salus inrättar råd som svar på kritik

Publicerad: 16 juni 2003, 11:36

Ett oberoende referensråd är Salus Ansvars svar på den kritik som riktats mot bolagets skötsel av livförsäkringsverksamheten. Åtgärden ska återvinna pensionsspararnas förtroende, hoppas företaget.


Salus Ansvar ska inrätta ett oberoende referensråd som ska bestå av tre "namnkunniga och respekterade personer från näringslivet". Rådet ska säkerställa försäkringstagarnas intressen.  Åtgärden är ett svar på den kritik som riktats mot Salus Ansvar, se bland annat Dagens Medicin 18/03.   Salus Ansvar, som har Läkarförbundet som huvudägare, planerar att sälja sitt dotterbolag, Livförsäkrings AB Salus Ansvar. Men försäkringstagarna, varav många är läkare, riskerar att inte få del i pengarna. I stället skulle pengarna tillfalla aktieägarna, alltså Salus Ansvar.  Kritik har riktats mot liknande affärer i Länsförsäkringar och Skandia. De båda bolagen har sålt kapitalförvaltningarna för respektive livbolag för flera miljarder. Men inte en krona hamnade hos livbolagen.    Det har resulterat i en häftig debatt om intressekonflikter mellan aktieägare, försäkringstagare och företagsledning, något som fått Finansinspektionen att reagera.   Förslag från Finansinspektionen  I förra veckan presenterade Finansinspektionen ett förslag med en rad åtgärder som ska stärka försäkringstagarnas intressen. En åtgärd är att andelen oberoende styrelseledamöter, utan koppling till ägarna, ska vara minst 50 procent i livbolagen.   Vad anser du om Finansinspektionens förslag?

- Vi har redan beslutat om att utöka antalet oberoende ledamöter med minst en person. Nu ska vi se över detta igen, säger Carl-Viggo Östlund, vd i Salus Ansvar.

Men anser du att det behövs?

- Ja. Enligt den allmänna opinionen råder det vissa oklarheter och då behövs det uppenbarligen, även om allt har gått rätt till.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev