fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Samarbete i fokus för ny studentbas

Publicerad: 14 januari 2016, 08:08

PÅ NYTT UPPDRAG. Linus Perlerot går åttonde terminen på läkarprogrammet i Uppsala och är ny ordförande i Sveriges läkarförbund Student.

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

Landets läkarstudenter har bytt ordförande och namn på organisationen. Läkarförbundet Student leds nu av Linus Perlerot som vill se mer nätverkande och etik i förbundet.


Det tidigare namnet var otydligt och blandades ihop med andra organisationer. – Linus Perlerot, om namnbytet från Medicine studerandes förbund till Sveriges läkarförbund Student.

I och med årsskiftet gick Medicine studerandes förbund, MSF, i graven. I stället hör organisationens runt 5 000 läkarstudenter nu till Sveriges läkarförbund Student.

– Det tidigare namnet var otydligt och blandades ihop med andra organisationer, som medicinska föreningen till exempel. Ett namnbyte har stötts och blötts i många år, och nu har fullmäktige beslutat om ett namn som tydliggör vår koppling till Läkarförbundet, säger Linus Perlerot. Han har tidigare suttit i förbundsstyrelsen och valdes i november till ny ordförande i organisationen.

Han avslutar nu åttonde terminen på läkarprogrammet i Uppsala, ett av de sju lärosäten som bedriver utbildingen.

Linus Perlerot tycker att det lokala förbundsarbetet ute på universiteten är viktigt och behöver stärkas. Därför vill han utveckla nätverkandet mellan de lokala organisationerna. Men även de runt 2 000 medlemmar som går läkarutbildningar utomlands ska få mer kontakt med andra lärosäten.

– Jag tror att man kan lära mycket av varandra, utbyta erfarenheter, prata, argumentera och se att det som på ett lärosäte verkar svårt har gått att genomföra någon annanstans.

En profilfråga för organisationen är att arbeta för att lärosätena håller en gemensamt hög nivå, trots att de profilerar sig olika. När Universitets- och högskoleämbetet, UHÄ, 2014 gjorde en utvärdering av läkarutbildningarna fick de i Göteborg, Umeå och Uppsala omdömet ”bristande kvalitet”.

– Kritiken från UHÄ har lett till ad hoc-lösningar på lärosätena men vi från Läkarförbundet Student vill se ett mer långsiktigt kvalitets­arbete. Tyvärr har våra medlemmar på några håll bemötts rätt kyligt av de utbildningsansvariga då de velat diskutera detta, säger Linus Perlerot, som inte vill peka ut något enskilt lärosäte.

Som blivande läkare är förstås Läkar­förbundet Student angeläget om att flaskhalsen mellan examen och AT löses. I dag är väntetiderna till AT långa.

Förslaget om ett nytt sexårigt läkarprogram innebär att AT tas bort för att ersättas med mer klinisk tjänstgöring inom ramen för utbildingen. Men utredningen har hamnat i malpåse eftersom bland annat Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, går emot förslaget att ta bort AT.

Men Läkarstudenterna är måna om få upp frågan på bordet.

– SKL borde komma med ett motförslag, eller i alla fall öppna för diskussioner om hur vi ska få ut examinerade läkare i AT snabbare. Detta är något som vi kommer att engagera oss i, säger Linus Perlerot.

De blivande läkarna har också ett stort intresse för etiska frågor och vill återinföra läkareden. MSF har lyft ämnet på Läkarförbundets fullmäktige men fått nobben.

– Nu diskuterar vi en annan lösning där någon från förbundets etik- och ansvarsråd skulle kunna delta vid examensceremonin och då hålla ett kort anförande som belyser bland annat förbundets etiska regler. Det blir som ett välkomnande till yrket, med betoning på etiken, tycker Linus Perlerot.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev