Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Samarbete i nackprojekt kortade neurokirurgens kötid med två år

Publicerad: 17 maj 2006, 13:52

Väntetiden har blivit två år kortare för patienter vid neuro-kirurgiska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Orsaken är bättre samverkan mellan sjukgymnaster och läkare.


Tidigare fick patienter med degenerativ nacksjukdom, diskbråck eller spinalstenos i nacken, vänta två år för att träffa specialistläkare för bedömning av om operation var aktuell eller inte, om problemen inte var akuta. I dag går det snabbare. Inom tre månader tas patienterna omhand. Det är en följd av att sjukgymnaster nu gör den undersökning som ligger till grund för neurokirurgernas bedömning.

Sjukgymnasten Margareta Jonsson var den som tog initiativet till förändringen.

- Jag hörde sjuksköterskorna på neurokirurgens mottagning säga att det var många patienter som klagade på att de fick vänta länge innan de fick en tid, säger Margareta Jonsson.

Hon startade det så kallade nackprojektet där sjukgymnaster och neurokirurgiska klinikens verksamhetschef, Lars Wallstedt, gemensamt skapade en ny mottagningsmodell. Den nya modellen har använts sedan 2004 och innebär att läkare först bedömer de remisser som kommer in till kliniken. Inom en månad träffar patienterna sedan sjukgymnast som tar anamnes och bedömer funktionsstatus.

Efter besöket hos sjukgymnast presenteras resultaten för neurokirurger på en rond och kontakt tas med patienterna för besked om vilken behandling som är lämplig.

- Med den nya modellen har patienten fått svar inom tre månader, säger Margareta Jonsson.

De patienter som inte vill träffa sjukgymnast kan välja att stå kvar på väntetid till läkare. Då får de vänta ett till ett och ett halvt år innan de kallas för besök.

- 99 procent tackar ja till att träffa sjukgymnast. För de flesta innebär besöket att de får veta att de inte behöver opereras, säger Margareta Jonsson.

Bara omkring 8 procent av de patienter med degenerativa nackproblem som remitteras till neurokirurgiska kliniken är i behov av operation. Övriga patienter kan många gånger sätta punkt i ett jagande för att få hjälp med sina besvär. Vissa har haft problem från nacken i flera år och har cirkulerat hos många läkare. Hos neurokirurgens sjukgymnaster kan de få råd om lämplig träning.

- Vi har tid att lyssna så att vi får en samlad bild av hela hälsohistorien. Den tiden har de läkare patienten tidigare träffat ofta inte haft, säger Margareta Jonsson.

I år kommer nackprojektet att utvärderas. De patienter som deltagit får besvara en enkät. Projektet avslutas i år men tanken är att mottagningen hos sjukgymnasterna ska fortsätta.

Charlotte Wikholm

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev