Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Samarbete mellan forskning och vård

Publicerad: 20 mars 2012, 11:14

Karolinska institutet och Stockholms läns landsting presenterar ett samarbete som ska göra avståndet mellan klinisk forskning och vård kortare.


Efter att Astra Zeneca lagt ned forskningen i Södertälje är den svenska medicinska forskningen hotad, skriver Harriet Wallberg Henriksson, rektor på Karolinska institutet, KI, och Torbjörn Rosdal (M), finanslandstingsråd och landstingsstyrelsens ordförande i Stockholm, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Därför har KI och landstinget kommit överens om att samarbeta för att kunna samla information och kunskap om patienter och deras sjukdomar över längre tid. Efter att patienten har godkänt det ska personen kunna följas under hela sjukdomsutvecklingen. Provtagningar ska erbjudas regelbundet och resultaten sparas i biobanker och rapporteras till kvalitetsregister.

Systemet för att samla information ska införas under året och fokuseras på hjärt-kärlsjukdomar, bröstcancer, diabetes typ 2 och reumatologi.

Landstinget och KI menar att potentialen i kvalitetsregister och biobanker inte utnyttjas tillräckligt och att ett bättre samarbete mellan forskning, industri och sjukvård kan ge nya behandlingsmetoder och läkemedel.

Vi skapar förutsättningar för en medicinsk informatik som bärare av all patientdata. I ett förändrat vårdlandskap med flera olika vårdgivare inom samma sjukdomstillstånd tar vi fram en sammanhållen informationsstruktur, oavsett vem som ger vården  skriver artikelförfattarna.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev