Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Samarbete om rekommendationer gav piller av guld

Publicerad: 5 november 2014, 11:30

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

En lathund om läkemedelsbehandling till äldre som sju landsting står bakom, blev vinnaren av årets Guldpiller.


– Statens och Socialstyrelsens intentioner har varit att minska felaktig behandling av äldre. Men däremot har man inte talat om vilka läkemedel äldre bör få. Det gäller att hitta de läkemedel och behandlingar som faktiskt ger ökad livskvalitet i den här gruppen, säger Gunnar Dahlberg, allmänläkare i Västmanland till Dagens Medicin.

I dag, onsdag, tog han emot priset Guldpillret för Uppsala-Örebroregionens räkning. Priset delades ut under Apoteksdagen som anordnas av Dagens Medicin och Dagens Apotek.

Gunnar Dalberg var initiativtagare till att ta fram ett dokument för hur äldre ska behandlas med läkemedel och de sju landstingen som ingår i regionen har sedan samarbetat i projektet.

– Målsättningen var att göra en enkel lathund i fickformat som förskrivarna lätt kan plocka fram. Sen har vi också publicerat bakgrundsdokumentation på landstingens hemsidor.

Gunnar Dalberg framhåller att materialet också tar med vilka läkemedel som äldre bör få – inte bara de som inte bör användas.

– Det finns rätt många äldre som är underbehandlade för olika sjukdomar och då måste man hitta rätt läkemedel till dem och ta bort det som är olämpligt, säger Gunnar Dahlberg.

Guldpillret delas ut årligen av Dagens Medicin, Dagens Apotek och Läkemedelsförsäkringen.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev