Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Samarbete ska minska dödlighet i stroke

Publicerad: 9 maj 2008, 14:54

Stockholms prehospitala centrum vid Södersjukhuset och neurologiska kliniken vid Karolinska universitetssjukhuset lanserar nu tillsammans med SOS Alarm forskningsprojektet hasta – hyperakut strokealarm.


Tanken är att optimera hela vårdkedjan inom strokevården. Utgångspunkten för projektet är Stockholms län, men resultatet kan komma strokepatienter i hela landet till del. Cirka 1 800 patienter i Stockholm kommer de närmaste två åren att omfattas av studien.

– Det vi har gjort är att ge stroke samma prioritet som akut hjärtinfarkt, det vill säga prioritet ett, i stället för som tidigare prioritet två. Prioritet ett innebär blåljus både till och från patienten, säger Leif Svensson vid Stockholms prehospitala cantrum.

Förhoppningen är att öka andelen som kan få tidig behandling med såväl trombolys som på strokeenhet.

– Både ambulanspersonal och personalen på SOS Alarm har dessutom tränats i att känna igen och identifiera en stroke.

Personalen ska använda ett speciellt amerikanskt formulär som kallas för FAST, där F står för face, det vill säga ansikte.

– Personalen ska leta efter snedhet i ansiktet. A står för svaghet i armen och S står för ”speech, det vill säga talet, där ambulanspersonalen ska be patienten att uttala en viss enkel mening. Om dessa tre är uppfyllda är det med 90 procent sannolikhet en stroke. T står för tid, att det är viktigt att komma in till sjukhus så snabbt som möjligt, helst sex timmar efter första symtomdebut, säger Leif Svensson.

Dessutom innebär projektet att alla Stockholms sju akutsjukhus håller dess strokeeneheter och övrig strokevård öppen dygnet runt, sju dagar i veckan. Allt för att optimera strokevården så mycket som möjligt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev