Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Samhällssynen svag faktor vid svenskars val av sexpartner

Publicerad: 16 Juni 2008, 09:12

Familjens eller samhällets inställning har liten betydelse för om människor väljer att ha sex med personer av samma eller motsatt kön.


Det har forskare vid Karolinska institutet och Queen Mary University of London, Storbritannien, kommit fram till genom att låta 7 600 tvillingar, kvinnor och män, i åldern 20-47 år från det svenska tvillingregistret besvara frågor om hälsa, beteende och sexualitet.

7 procent av tvillingarna hade någon gång haft en sexpartner av samma kön.

- Familjen och samhällets attityder har troligen mindre betydelse för valet av sexpartners än vad som tidigare hävdats, konstaterar docent Niklas Långström, en av forskarna bakom studien, enligt ett pressmeddelande.

I stället är det ärftliga faktorer och individens unika erfarenheter som starkast påverkar valet av sexpartner.

Tvillingarnas delade miljö, inklusive familje- och samhällsattityder, förklarade 0–17 procent av valet av sexpartner. Genetiska faktorer stod för 18–39 procent medan den unika miljön förklarade 61–66 procent av  valet av sexpartner.

Till individens unika miljö räknas till exempel omständigheter under graviditet, förlossning, fysiska och psykologiska trauman, kamratkretsar och sexuella erfarenheter.

Archives of Sexual Behavior; Juni 2008: s 10508-008-9386-1

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev