Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Samkörning mellan olika register inte laglig

Publicerad: 7 juli 2015, 11:38

En kommun och ett landsting bröt mot personuppgiftslagen när de samkörde sina patientregister. Det meddelar Datainspektionen i dag.


Datainspektionen har granskat Hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms län och Vård- och omsorgsnämnden i Österåkers kommun. Landstinget och kommunen gjorde under 2013 en gemensam verksamhetsuppföljning av äldre patienter som fått vård av både landsting och socialtjänst via kommunen.

Detta kunde de genomföra eftersom de båda organisationerna använde sig av samma externa it-leverantör. It-leverantören kodade personuppgifterna på samma sätt för båda organisationerna och kommun och landsting kunde därefter samköra sina register.

– Men de har inget stöd i lagen för den här typen av granskning säger juristen Ingela Alvefors som lett Datainspektionens granskning i ett pressmeddelande.

Datainspektionen konstaterar i sina beslut att samkörning inte är laglig bara för att man råkar använda samma driftsleverantör.

– Genom att samköra uppgifter om personer som får insatser från både landsting och kommun kan man kanske förbättre och effektivisera insatserna, men för att det ska var möjligt krävs lagändringar.

Datainspektionen skriver i sitt beslut att eftersom samtliga personuppgifter som har behandlats är raderade kommer inga ytterligare åtgärder att vidtas.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev