Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Samlad läkemedelslista på gott och ont

Publicerad: 22 oktober 2014, 14:25

En gemensam databas för alla patienters läkemedel borde inte vara så svårt. Men det är det.


Luften tog snabbt slut i den mer än fullsatta Poseidonsalen på Münchenbryggeriet i Stockholm när några av deltagarna på Nationella e-hälsodagen samlades för rundbordsamtalet: ”Samlad läkemedelslista – en möjlighet och utmaning för en läkemedelsanvändning i världsklass”.

I dag är det flera lagar som styr läkemedelsinformationen mellan läkare, patient och apotek och för att all information ska kunna delas krävs inte mindre än tre olika samtycken från patienten, förklarade Karina Tellinger, strateg på Inera.

Hon stack också ut hakan och påstod att två tredjedelar av svenskarna bor i landsting där det saknas en gemensam läkemedelslista. Med det menade hon att under 80 procent av läkemedelsordinationerna görs i samma system. Något som ställer till det för den läkare, som till skillnad från apoteken, inte har tillgång till alla patienters recept utan bara de recept som är skrivna i det egna journalsystemets läkemedelsmodul.

Det här är någonting som Nod, nationell ordinationsdatabas, är tänkt att rätta till när den är på banan. Då är det tänkt att alla aktörer ska få tillgång till all ordination. Något som möttes av ett smått ironiskt Halleluja i den syrefattiga salen.

Men.

Som lagstiftningen ser ut i dag kan en patient välja att spärra viss information och det är ingenting som Nod gör någon skillnad på. Och som en följd av det kommer systemet inte heller kunna varna för interaktioner mellan läkemedel om en patient valt att spärra vissa ordinationer.

- Att skriva om interaktioner blir ju att indirekt säga vilket spärrat läkemedel patienten står på, förklarade Karina Tellinger.

Men, som någon i publiken påpekade, spärrar är inte ett stort problem i NPÖ och kommer förmodligen inte att bli något stort problem i Nod heller. Däremot kommer ordinerande läkare i framtiden hamna i en annan sits då de i många fall kommer ha full kännedom om en patients alla läkemedel i samband med att ett nytt läkemedel sätts in.

Där har dock Läkarförbundet och Sveriges läkemedelskommittéer, Lok, tagit fram ett så kallat konsensusdokument för att reda ut vem som ansvarar för vad, förklarade Mathias Blom på Läkarförbundet.

Relaterat material

Skilda läkemedelslistor orsakar vårdproblem

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev