tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Samma bolag bakom felaktiga utskick i flera landsting

Publicerad: 28 juli 2017, 13:28

Foto: Thinkstock

Blekinge, Uppsala och Gävleborg har alla drabbats av samma fel i samband med patientutskick av fakturor, kallelser och provsvar.

Ämnen i artikeln:

Region UppsalaLandstinget BlekingeRegion Gävleborg

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


I Blekinge kom fakturor till fler patienter i samma kuvert. I Uppsala handlade det om kallelser till vårdcentralen i Tierp och i Gävleborg om provsvar och remissbekräftelser. Gemensamt var att alla utskicken sköttes av företaget Idata som i onsdags i förra veckan flyttade en av sina produktionsmaskiner. I samband med flytten glömdes det bort att ändra maskinens inställning från testdrift till produktionsdrift varför den inte kände av hur många papper som hamnade i samma kuvert. Felet uppdagades dagen efter.

Enligt företagets vd Martin Genhede hanterades under den dagen ordrar från totalt 32 kunder, varav landstingskunderna är de som nämns här ovan. Enligt företaget rör det sig om totalt 1 926 försändelser, och bedömningen är att det i mellan 10 och 20 procent av fallen kan ha hamnat mer än ett ark per kuvert.

– Blekinge är det i särklass största, säger Martin Genhede till Dagens Medicin.

Han noterar att Landstinget Blekinge i media fört upp frågan om att bryta kontraktet med Idata men vill inte kommentera det ytterligare. Region Uppsala läns kontrakt med Idata löper ut i augusti i år och det var enligt Annemieke Ålenius, chef för förvaltningen för elektroniska patientjournaler, inte aktuellt med förlängning redan före det inträffade. Region Gävleborg har ännu inte tagit ställning till hur samarbetet ska fortskrida.

Martin Genhede har jobbat i Idata i över 30 år och kallar felet för det otvivelaktigt största som inträffat.

– Jag vill självklart beklaga det som har hänt. Personuppgifter har distribuerats i fel kuvert och det har varit både otrevligt och obehagligt för de drabbade.

Relaterat material

Provsvar skickade till fel personer

Landsting öppnar för att bryta kontrakt efter fakturamiss

Hundratals fakturor kan ha gått till fel patienter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev