Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Samma metod ska mäta arbetsförmåga

Publicerad: 14 januari 2013, 09:48

Frisk, eller sjuk? Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen kan komma till olika slutsatser om vad som är det ena eller andra. Men nu ska de enas om en bedömningsmetod.


Patienterna ska inte behöva hamna mellan stolarna längre. Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ska enas om hur de bedömer arbetsförmågan hos dem som varit långtidssjukskrivna.

– Det ska inte längre vara så att någon anses för frisk för att vara sjukskriven av Försäkringskassan men för sjuk för att kunna jobba enligt Arbetsförmedlingen, säger Dan Eliasson, generaldirektör på Försäkringskassan till Dagens Nyheter. I dag lämnar han en utredning till regeringen med förslag på en gemensam bedömningsmodell.

Den innebär bland annat att patienten ska svara på frågor om sin förmåga och att den sjukskrivande läkaren gör bedömningar inom åtta olika områden som exempelvis fysisk styrka, rörlighet, koncentration och inlärning.

Försäkringskassan skapar utifrån underlagen värden som visar vad olika yrkeskategorier kan klara av för att betecknas som arbetsföra.

Metoden kan komma att införas successivt under året.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev