Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Samordning ska lösa förlossningskris

Publicerad: 10 juli 2013, 12:37

Dagliga telefonkonferenser och fler barnmorskor ska hjälpa till att lösa krisen på förlossningsklinikerna i Region Skåne.


Under juli och augusti föds många barn i Skåne. Det har ökat trycket på Region Skånes fem förlossningsavdelningar i Lund, Malmö, Helsingborg, Ystad och Kristianstad.  En samordning av vårdplatser ska lösa problemet.

– Genom en daglig telefonkonferens med deltagare från samtliga förlossningskliniker i Skåne får vi en sammanvägd regional bild av det aktuella läget. Förhoppningsvis kan vi på detta sätt utnyttja tillgängliga platser på effektivast möjliga sätt, säger Rolf Ohrlander, chef för område Ambulans, Krisberedskap och Säkerhet i ett pressmeddelande.

Region Skåne kommer också att försöka få barnmorskor utanför ordinarie förlossningsverksamhet att gå in och ta extra arbetspass på någon av förlossningsavdelningarna. Det skulle både stärka förlossningsvården och avlasta personalen.

Särskilt ansträngd är situationen på förlossningsavdelningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö eftersom där är brist på barnmorskor. Bristen beror främst på att det har varit svårt att hitta vikarier till semesterperioden. Det har medfört att födande kvinnor har skickats vidare till Helsingborg, som också har varit fullt, varefter de har hänvisats till Halmstad. I de fall det helt har saknats vårdplatser i Skåne händer det att patienter skickas till Köpenhamn.

Relaterat material

Hårt tryck på Skånes förlossningsvård

CAROLINE BEXIUS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev