Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sämre astmakontroll hos personer som gick upp i vikt

Publicerad: 13 november 2007, 12:05

Övervikt hos astmatiker är kopplat till sämre kontroll av sjukdomen, enligt en stor studie som presenteras vid den pågående vetenskapliga kongressen ACAAI, American College of Allergy, Asthma, and Immunology, i USA.


I studien ingick 2 396 personer med svår eller svårbehandlad astma. De studiedeltagare som under en ettårsperiod ökade sin vikt med drygt två kilo eller mer, hade betydligt sämre sjukdomskontroll och sämre livskvalitet än den genomsnittlige astmapatienten i studien.

Efter att ha justerat för en rad faktorer som BMI vid mätningens startpunkt, övriga sjukdomar, grad av astma, lungfunktion och läkemedelsbehandling så var risken för dåligt kontrollerad astma 22 procent högre hos dem som ökat i vikt, jämfört med de studiedeltagare som höll vikten. De överviktiga patienterna behövde också oftare än andra en tillfällig högdosbehandling med steroider.

Forskarna bakom studien, från Saint Louis University i USA med flera lärosäten, menar att förebyggande av övervikt bör vara en del av behandlingsprogrammen för patienter med svår astma. Resultaten från denna studie, Tenor, bekräftar delvis tidigare forskningsresultat som indikerat en koppling mellan övervikt och astma.

American College of Allergy, Asthma, and Immunology

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News