Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sämre språklig förmåga efter cellgiftsbehandling

Publicerad: 3 Juni 2008, 12:53

ASCO 2008 Patienter med testikelcancer som fått cytostatika har oftare problem att uttrycka sig, jämfört med patienter som bara opererats. Det visar en stor svensk studie som presenteras på den stora cancerkongressen Asco i Chicago.


Ämnen i artikeln:

Testikelcancer

Forskarna vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har i kvalitetsregistret Swenoteca identifierat 1220 patienter som fått diagnosen testikelcancer och överlevt. Männen fick besvara ett frågeformulär med inriktning på kognitiv förmåga, välmående och neurologiska symtom. Patienterna hade fått sin cancerdiagnos mellan 4 och 21 år före utfrågningen.

Betydligt fler, 36 procent, av dem som fått minst fem behandlingsomgångar av kemoterapi hade utvecklat svårigheter att hitta ord och andra språkrelaterade problem, jämfört med dem som inte fått cellgifter. 17 procent var motsvarande siffra för patienter med testikelcancer som bara opererats. Risken för långsam tankeverksamhet, försämrat minne och koncentrationssvårigheter var också signifikant större bland dem som fått cytostatikabehandling.

Enligt forskarna bör riskerna med kemoterapi tydliggöras för patienter som drabbats av testikelcancer och ska inleda behandling.

Relaterat material

Strålning via cylinder att föredra vid livmodercancer

Färre återfall i bröstcancer med medel mot benskörhet

Bättre behandling för tarmcancer utan mutation

Ämnen i artikeln:

Testikelcancer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev